Pieczony łosoś ze szparagami
Łatwe do wykonania i zdrowe danie. Idealne na obiad, czy kolację, Łosoś z czosnkowo-ziołowym masłem i szparagami to szybki i smaczny posiłek.
Pieczony łosoś z czosnkowo-ziołowym masłem to wyjątkowo aromatyczne danie, które zachwyci smakoszy delikatnego, różowego mięsa ryby. Filety łososia w aromatycznym maśle z czosnkiem i przyprawami podawane są z delikatnymi, lekko chrupiącymi szparagami, tworząc kompozycję idealną. To danie bogate w kwasy omega-3 i inne składniki odżywcze, które wpływają korzystnie na nasze zdrowie.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 4 filety z łososia
- sól i pieprz do smaku
- 1 pęczek szparagów
- 1 cytryna, pokrojona w cienkie plasterki
- ½ szklanki masła w temperaturze pokojowej
- 3 łyżeczki przyprawy włoskiej lub ziół prowansalskich
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- świeży tymianek lub pietruszka do dekoracji
PRZEPIS
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
- Dopraw łososia solą i pieprzem z obu stron.
- Układaj jeden filet z łososia i 1/4 szparagów na środku kawałka folii aluminiowej. (Zrób tak z każdym filetem.)
- Pod łososia i szparagi włóż plasterki cytryny.
- W małej miseczce wymieszaj masło, włoskie przyprawy i czosnek.
- Uzyskane masełko podziel na 4 i dodaj na każdą porcję łososia i szparagów.
- Zawiń dokładnie folię.
- Piecz w 200 stopniach przez 20 minut-pod koniec pieczenia możesz otworzyć delikatnie folię.
- Na koniec skrop świeżym sokiem z cytryny.