cytryny,  czosnek,  łosoś,  szparagi,  wegetariańskie,  z piekarnika

Pieczony łosoś ze szparagami

Łatwe do wykonania i zdrowe danie. Idealne na obiad, czy kolację, Łosoś z czosnkowo-ziołowym masłem i szparagami to szybki i smaczny posiłek.

Pieczony łosoś z czosnkowo-ziołowym masłem to wyjątkowo aromatyczne danie, które zachwyci smakoszy delikatnego, różowego mięsa ryby. Filety łososia w aromatycznym maśle z czosnkiem i przyprawami podawane są z delikatnymi, lekko chrupiącymi szparagami, tworząc kompozycję idealną. To danie bogate w kwasy omega-3 i inne składniki odżywcze, które wpływają korzystnie na nasze zdrowie.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 4 filety z łososia
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 cytryna, pokrojona w cienkie plasterki
  • ½ szklanki masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki przyprawy włoskiej lub ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • świeży tymianek lub pietruszka do dekoracji

PRZEPIS

  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Dopraw łososia solą i pieprzem z obu stron.
  • Układaj jeden filet z łososia i 1/4 szparagów na środku kawałka folii aluminiowej. (Zrób tak z każdym filetem.)
  • Pod łososia i szparagi włóż plasterki cytryny.
  • W małej miseczce wymieszaj masło, włoskie przyprawy i czosnek.
  • Uzyskane masełko podziel na 4 i dodaj na każdą porcję łososia i szparagów.
  • Zawiń dokładnie folię.
  • Piecz w 200 stopniach przez 20 minut-pod koniec pieczenia możesz otworzyć delikatnie folię.
  • Na koniec skrop świeżym sokiem z cytryny.
Pieczony łosoś ze szparagami