ciasteczka,  desery,  Wigilia i Święta

Pierniczki świąteczne

Szybkie i proste do wykonania pierniczki.

Pierniczki świąteczne to tradycyjne, aromatyczne ciasteczka, które kojarzą się z atmosferą świąt Bożego Narodzenia. Ich charakterystyczny smak pochodzi głównie z miodu i przypraw korzennych. Formowane w różne kształty, takie jak gwiazdki, serca czy choinki, pierniczki są pieczone i ozdabiane lukrem, który nadaje im piękny wygląd i słodki smak. To nieodzowny element świątecznego stołu i doskonały prezent dla bliskich.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu płynnego, ciepłego
  • ⅔ szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki mleka, ciepłego

PRZEPIS

  • Do miski przesiej mąkę, wlej ciepły miód i wymieszaj.
  • Następnie dodaj: cukier, sodę, kakao, przyprawę do piernika, masło i jedno jajko i miksuj ma średnich obrotach.
  • Ciągle ubijając powoli dolewaj ciepłego mleka i połącz składniki w jednolitą masę.
  • Gdy ciasto jest gotowe, to rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i foremkami wykrawaj pierniczki.
  • Gotowe kształty układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 9-10 minut.
  • Gdy ostygną udekoruj.
Pierniczki świąteczne