Pierniczki świąteczne
Szybkie i proste do wykonania pierniczki.
Pierniczki świąteczne to tradycyjne, aromatyczne ciasteczka, które kojarzą się z atmosferą świąt Bożego Narodzenia. Ich charakterystyczny smak pochodzi głównie z miodu i przypraw korzennych. Formowane w różne kształty, takie jak gwiazdki, serca czy choinki, pierniczki są pieczone i ozdabiane lukrem, który nadaje im piękny wygląd i słodki smak. To nieodzowny element świątecznego stołu i doskonały prezent dla bliskich.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki miodu płynnego, ciepłego
- ⅔ szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki kakao
- 1 opakowanie przyprawy piernikowej
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- ¼ szklanki mleka, ciepłego
PRZEPIS
- Do miski przesiej mąkę, wlej ciepły miód i wymieszaj.
- Następnie dodaj: cukier, sodę, kakao, przyprawę do piernika, masło i jedno jajko i miksuj ma średnich obrotach.
- Ciągle ubijając powoli dolewaj ciepłego mleka i połącz składniki w jednolitą masę.
- Gdy ciasto jest gotowe, to rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i foremkami wykrawaj pierniczki.
- Gotowe kształty układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 9-10 minut.
- Gdy ostygną udekoruj.