Piernikowe ciasto z jabłkami i orzechami
ciasto,  cynamon,  desery,  jabłka,  orzechy,  przyjęcia/imprezy,  Wigilia i Święta,  z piekarnika

Piernikowe ciasto z jabłkami i orzechami

Wilgotne ciasto z nutą cynamonu i przyprawy korzennej idealne na święta.

Piernikowe ciasto z jabłkami i orzechami to idealne połączenie korzennych przypraw, słodyczy jabłek i chrupiących orzechów, które razem tworzą wspaniały smak. Miękkie, wilgotne ciasto o piernikowym aromacie zachwyca swoim wyrazistym charakterem, a dodatek jabłek nadaje mu soczystości i delikatności. To ciasto doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni i na nadchodzące święta. Można je dodatkowo udekorować polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem. To ciasto z jabłkami i orzechami to doskonały wybór zarówno na codzienny deser, jak i świąteczny stół.

SKŁADNIKI

  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 140 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 ½ łyżki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jabłka, starte na grubych oczkach
  • 2 garści orzechów włoskich, pokrojonych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

PRZEPIS

  • Przygotuj foremkę – keksówkę (ja użyłam keksówki o wymiarach: 11 x 27 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Dodaj do dużej miski: jogurt, jajka, olej, cukier, cukier wanilinowy i zmiksuj, aż składniki się połączą.
  • Do drugiej miski dodaj: mąkę, cynamon, kakao, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia, sodę i wymieszaj.
  • Przygotuj jabłka: obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
  • Następnie do mokrych składników dodaj mieszankę suchych oraz starte jabłka i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Ciasto wyłóż na formę do pieczenia, wierzch posyp orzechami włoskimi oraz cukrem.
  • Piecz w 180 C przez około 45 – 50 minut – do suchego patyczka.
Piernikowe ciasto z jabłkami i orzechami