Piernikowe ciasto z jabłkami i orzechami
Wilgotne ciasto z nutą cynamonu i przyprawy korzennej idealne na święta.
Piernikowe ciasto z jabłkami i orzechami to idealne połączenie korzennych przypraw, słodyczy jabłek i chrupiących orzechów, które razem tworzą wspaniały smak. Miękkie, wilgotne ciasto o piernikowym aromacie zachwyca swoim wyrazistym charakterem, a dodatek jabłek nadaje mu soczystości i delikatności. To ciasto doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni i na nadchodzące święta. Można je dodatkowo udekorować polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem. To ciasto z jabłkami i orzechami to doskonały wybór zarówno na codzienny deser, jak i świąteczny stół.
SKŁADNIKI
- 120 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 120 ml oleju roślinnego
- 140 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 ½ łyżki przyprawy piernikowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jabłka, starte na grubych oczkach
- 2 garści orzechów włoskich, pokrojonych
- 2 łyżki cukru trzcinowego
PRZEPIS
- Przygotuj foremkę – keksówkę (ja użyłam keksówki o wymiarach: 11 x 27 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Dodaj do dużej miski: jogurt, jajka, olej, cukier, cukier wanilinowy i zmiksuj, aż składniki się połączą.
- Do drugiej miski dodaj: mąkę, cynamon, kakao, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia, sodę i wymieszaj.
- Przygotuj jabłka: obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
- Następnie do mokrych składników dodaj mieszankę suchych oraz starte jabłka i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
- Ciasto wyłóż na formę do pieczenia, wierzch posyp orzechami włoskimi oraz cukrem.
- Piecz w 180 C przez około 45 – 50 minut – do suchego patyczka.