Piersi z kurczaka na zielonym makaronie.
Makaron z cukinii z kurczakiem we włoskich przyprawach.
Piersi z kurczaka na makaronie z cukinii to smaczna i zdrowa propozycja dla miłośników lekkich dań. Soczyste piersi z kurczaka delikatnie przyprawione i usmażone na patelni, idealnie komponują się z cienkimi paskami cukinii, które zastępują tradycyjny makaron. To szybki, prosty sposób na posiłek, który zadowoli podniebienie i dostarczy cennych składników odżywczych.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 2 cukinie, pokrojone za pomocą obieraczki
- 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
- 3 małe piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
- sól i pieprz do smaku
- 500 ml śmietanki do zup i sosów
- ½ szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZEPIS
- Dopraw kurczaka przyprawą włoską oraz solą i pieprzem.
- Rozgrzej łyżkę masła na dużej patelni na średnim ogniu.
- Włóż kurczaka na patelnię i smaż przez około 5 minut z każdej strony.
- Zdejmij kurczaka z patelni, połóż na talerzu, przykryj.
- Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym i wlej śmietankę.
- Dodaj parmezan i makaron z cukinii.
- Gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez około 3 minuty.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Piersi z kurczaka ułóż na makaronie z cukinii.
- Posyp natką pietruszki.