cukinia,  jednogarnkowe,  kurczak,  mięso

Piersi z kurczaka na zielonym makaronie.

Makaron z cukinii z kurczakiem we włoskich przyprawach.

Piersi z kurczaka na makaronie z cukinii to smaczna i zdrowa propozycja dla miłośników lekkich dań. Soczyste piersi z kurczaka delikatnie przyprawione i usmażone na patelni, idealnie komponują się z cienkimi paskami cukinii, które zastępują tradycyjny makaron. To szybki, prosty sposób na posiłek, który zadowoli podniebienie i dostarczy cennych składników odżywczych.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 2 cukinie, pokrojone za pomocą obieraczki
  • 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
  • 3 małe piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • sól i pieprz do smaku
  • 500 ml śmietanki do zup i sosów
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZEPIS

  • Dopraw kurczaka przyprawą włoską oraz solą i pieprzem.
  • Rozgrzej łyżkę masła na dużej patelni na średnim ogniu.
  • Włóż kurczaka na patelnię i smaż przez około 5 minut z każdej strony.
  • Zdejmij kurczaka z patelni, połóż na talerzu, przykryj.
  • Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym i wlej śmietankę.
  • Dodaj parmezan i makaron z cukinii.
  • Gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez około 3 minuty.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Piersi z kurczaka ułóż na makaronie z cukinii.
  • Posyp natką pietruszki.
Piersi z kurczaka na zielonym makaronie.