baner, cebula, mięso, mięso mielone, ogórek, pizza / pinsa, przyjęcia/imprezy, ser mozzarella, z piekarnika
Pinsa a’la big mac
Pinsa z mięsem mielonym i korniszonami.
Pinsa a’la Big Mac to oryginalne połączenie włoskiego ciasta pinsa z klasycznym smakiem popularnej kanapki. Podstawą dania jest pinsa, natomiast na wierzchu układa się składniki inspirowane słynnym burgerem, czyli mięso wołowe, pikle i cebulę. Całość dopełnia charakterystyczny sos na bazie majonezu, ketchupu i musztardy. To danie z pewnością zadowoli fanów zarówno pizzy, jak i burgerów.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oleju
- 500 g wołowego mięsa mielonego
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ketchupu
- 2 łyżeczki musztardy
- 100 ml bulionu wołowego
- 2 pinsy
- 4-5 ogórków konserwowych, pokrojonych w kosteczkę
- mała cebula czerwona, drobno pokrojona
- 100 g startej mozzarelli
- 1 ogórek konserwowy, pokrojony na plasterki
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta pieprzu
PRZEPIS
- Rozgrzej olej i podsmażaj mięso mielone z cebulką przez około 4 minuty.
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, ketchup, musztardę, bulion – wymieszaj i podsmażaj przez około 5 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos: dodaj do miseczki majonez, ketchup, musztardę, pieprz i wymieszaj.
- Na pinsę wyłóż mięso mielone, posyp ogórkami, cebulką, serem i piecz w piekarniku w temperaturze 250 C przez 5-6 minut.
- Na koniec polej sosem i nałóż plasterki ogórków.