Pinsa a'la big mac
baner,  cebula,  mięso,  mięso mielone,  ogórek,  pizza / pinsa,  przyjęcia/imprezy,  ser mozzarella,  z piekarnika

Pinsa a’la big mac

Pinsa z mięsem mielonym i korniszonami.

Pinsa a’la Big Mac to oryginalne połączenie włoskiego ciasta pinsa z klasycznym smakiem popularnej kanapki. Podstawą dania jest pinsa, natomiast na wierzchu układa się składniki inspirowane słynnym burgerem, czyli mięso wołowe, pikle i cebulę. Całość dopełnia charakterystyczny sos na bazie majonezu, ketchupu i musztardy. To danie z pewnością zadowoli fanów zarówno pizzy, jak i burgerów.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oleju
  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 100 ml bulionu wołowego
  • 2 pinsy
  • 4-5 ogórków konserwowych, pokrojonych w kosteczkę
  • mała cebula czerwona, drobno pokrojona
  • 100 g startej mozzarelli
  • 1 ogórek konserwowy, pokrojony na plasterki

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta pieprzu

PRZEPIS

  • Rozgrzej olej i podsmażaj mięso mielone z cebulką przez około 4 minuty.
  • Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, ketchup, musztardę, bulion – wymieszaj i podsmażaj przez około 5 minut.
  • W międzyczasie przygotuj sos: dodaj do miseczki majonez, ketchup, musztardę, pieprz i wymieszaj.
  • Na pinsę wyłóż mięso mielone, posyp ogórkami, cebulką, serem i piecz w piekarniku w temperaturze 250 C przez 5-6 minut.
  • Na koniec polej sosem i nałóż plasterki ogórków.
Pinsa a’la big mac