Podpłomyki
Szybkie chlebki z patelni.
Podpłomyki to cienkie, płaskie placki przygotowywane z ciasta na bazie mąki, wody i soli. Mogą być podawane na wiele sposobów: jako przystawka z różnymi dipami, jako baza dla pizzy, czy jako dodatek do dań głównych, na przykład z kurczakiem curry lub w formie kebaba. Charakteryzują się elastycznością i delikatnym smakiem, co czyni je popularnym dodatkiem do wielu dań.
SKŁADNIKI
ilość porcji: zależy od wielkości (ponad 6 sztuk)
- 170 g mąki pszennej
- ⅓ łyżeczki soli
- 125 ml wrzącej wody
PRZEPIS
- Dodaj do miski: mąkę, sól, gorącą wodę i wymieszaj łyżką.
- Następnie zagniataj ciasto do dokładnego połączenia.
- Zagniecione ciasto wyłóż na blat podsypany mąką, uformuj w wałek i podziel na równe części, każdą zagnieć, uformuj w kulkę i rozwałkuj na cieniutki placek.
- Podpłomyki podsmażaj na suchej, rozgrzanej patelni przez około 1 minutę z każdej strony.