baner,  pieczywo,  placki,  przyjęcia/imprezy

Podpłomyki

Szybkie chlebki z patelni.


Podpłomyki to cienkie, płaskie placki przygotowywane z ciasta na bazie mąki, wody i soli. Mogą być podawane na wiele sposobów: jako przystawka z różnymi dipami, jako baza dla pizzy, czy jako dodatek do dań głównych, na przykład z kurczakiem curry lub w formie kebaba. Charakteryzują się elastycznością i delikatnym smakiem, co czyni je popularnym dodatkiem do wielu dań.

SKŁADNIKI

ilość porcji: zależy od wielkości (ponad 6 sztuk)

  • 170 g mąki pszennej
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 125 ml wrzącej wody

PRZEPIS

  • Dodaj do miski: mąkę, sól, gorącą wodę i wymieszaj łyżką.
  • Następnie zagniataj ciasto do dokładnego połączenia.
  • Zagniecione ciasto wyłóż na blat podsypany mąką, uformuj w wałek i podziel na równe części, każdą zagnieć, uformuj w kulkę i rozwałkuj na cieniutki placek.
  • Podpłomyki podsmażaj na suchej, rozgrzanej patelni przez około 1 minutę z każdej strony.
Podpłomyki