Polędwiczki w sosie musztardowym
Szybki przepis na pyszne polędwiczki w wyrazistym sosie.
Polędwiczki w sosie musztardowym to pyszne danie mięsne, które można przygotować stosunkowo szybko i łatwo. Polędwiczki wieprzowe są soczyste i delikatne, a sos musztardowy dodaje im pikantności i wyrazistego smaku. Polędwiczki w sosie musztardowym podawaj z ziemniakami, ryżem, kaszą, czy ulubionymi warzywami. To danie z pewnością zachwyci miłośników mięsa i aromatycznych sosów.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 500g polędwiczki wieprzowej
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżki masła
- 300 g pieczarek
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- ½ łyżeczki musztardy Dijon
- ½ łyżeczki miodu
- 125 ml śmietanki do zup i sosów
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZEPIS
- Pokrój polędwiczkę na 1,5 cm plasterki, następnie posyp pieprzem i oregano i odłóż na bok.
- Pokrój pieczarki na ćwiartki i podsmaż na dużej patelni na łyżce oliwy przez 7 minut.
- Następnie dodaj masło i podsmażaj jeszcze przez ok. 2 minuty na złoty kolor.
- Zdejmij pieczarki z patelni i odłóż na talerz.
- Na tę samą patelnię wlej łyżkę oliwy i smaż mięso po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie dopraw solą.
- Dodaj musztardy, natkę pietruszki i wymieszaj.
- Dodaj pieczarki oraz śmietankę wymieszaną z sosem sojowym i zagotuj.
- Gotuj chwilę aż sos trochę zgęstnieje.
PROPOZYCJA PODANIA
ziemniaki / sałatka