grzyby,  mięso,  musztarda,  pieczarki,  sosy,  wieprzowina

Polędwiczki w sosie musztardowym

Szybki przepis na pyszne polędwiczki w wyrazistym sosie.

Polędwiczki w sosie musztardowym to pyszne danie mięsne, które można przygotować stosunkowo szybko i łatwo. Polędwiczki wieprzowe są soczyste i delikatne, a sos musztardowy dodaje im pikantności i wyrazistego smaku. Polędwiczki w sosie musztardowym podawaj z ziemniakami, ryżem, kaszą, czy ulubionymi warzywami. To danie z pewnością zachwyci miłośników mięsa i aromatycznych sosów.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 500g polędwiczki wieprzowej
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżki masła
  • 300 g pieczarek
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • ½ łyżeczki musztardy Dijon
  • ½ łyżeczki miodu
  • 125 ml śmietanki do zup i sosów
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZEPIS

  • Pokrój polędwiczkę na 1,5 cm plasterki, następnie posyp pieprzem i oregano i odłóż na bok.
  • Pokrój pieczarki na ćwiartki i podsmaż na dużej patelni na łyżce oliwy przez 7 minut.
  • Następnie dodaj masło i podsmażaj jeszcze przez ok. 2 minuty na złoty kolor.
  • Zdejmij pieczarki z patelni i odłóż na talerz.
  • Na tę samą patelnię wlej łyżkę oliwy i smaż mięso po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie dopraw solą.
  • Dodaj musztardy, natkę pietruszki i wymieszaj.
  • Dodaj pieczarki oraz śmietankę wymieszaną z sosem sojowym i zagotuj.
  • Gotuj chwilę aż sos trochę zgęstnieje.

PROPOZYCJA PODANIA

ziemniaki / sałatka

Polędwiczki w sosie musztardowym