Polędwiczki z kurczaka z ziemniakami i ciecierzycą
bataty,  cebula,  ciecierzyca,  jednogarnkowe,  kurczak,  mięso,  przyjęcia/imprezy,  warzywa,  ziemniaki

Polędwiczki z kurczaka z ziemniakami i ciecierzycą

Szybki obiad jednogarnkowy.

Polędwiczki z kurczaka z batatem, ziemniakami i ciecierzycą to pożywne i pełne smaku danie, idealne na obiad. To danie jest nie tylko smaczne, ale również bardzo proste i szybkie do zrobienia. Idealnie sprawdzi się jako codzienny obiad lub propozycja na spotkanie z rodziną.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 8

  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule, drobno pokrojone
  • 10-12 polędwiczek z kurczaka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 batat, pokrojony w kosteczkę wielkości 2 cm
  • 3 ziemniaki, pokrojone w kosteczkę wielkości 2 cm
  • 1 puszka ciecierzycy
  • pietruszka do posypania

PRZEPIS

  • Rozgrzej olej na głębokiej patelni i zeszklij cebulkę.
  • Dodaj polędwiczki z kurczaka, kurkumę – wymieszaj i podsmażaj do zarumienienia.
  • Dodaj pokrojonego batata, ziemniaki, ciecierzycę i podsmażaj przez 2 minuty.
  • Następnie zalej całość bulionem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
  • Całość posyp świeżą pietruszką.
Polędwiczki z kurczaka z ziemniakami i ciecierzycą