cebula,  czosnek,  jednogarnkowe,  marchewka,  orzo,  pomidory,  seler naciowy,  szpinak,  warzywa,  wegetariańskie,  zupy

Pomidorowa zupa orzo

W wersji wegetariańskiej.


Pomidorowa zupa orzo ze szpinakiem to aromatyczne i sycące danie, które zachwyca wyrazistym smakiem pomidorów oraz delikatnością szpinaku. Dodatek makaronu orzo nadaje zupie kremowej konsystencji i sytości. To propozycja idealna na szybki obiad.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 8

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 marchewki, pokrojone w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kosteczkę
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1,5 l bulionu
  • ¾ szklanki orzo
  • 3 garści szpinaku

PRZEPIS

  • Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulkę.
  • Dodaj marchewkę, czosnek, seler i podsmażaj przez około 8 minut.
  • Następnie dodaj oregano, bazylię, czosnek, sól, pieprz, liść laurowy, pomidory, bulion, makaron orzo – całość wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
  • Na koniec dodaj szpinak i wymieszaj.
Pomidorowa zupa orzo