cebula, czosnek, jednogarnkowe, marchewka, orzo, pomidory, seler naciowy, szpinak, warzywa, wegetariańskie, zupy
Pomidorowa zupa orzo
W wersji wegetariańskiej.
Pomidorowa zupa orzo ze szpinakiem to aromatyczne i sycące danie, które zachwyca wyrazistym smakiem pomidorów oraz delikatnością szpinaku. Dodatek makaronu orzo nadaje zupie kremowej konsystencji i sytości. To propozycja idealna na szybki obiad.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 8
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 marchewki, pokrojone w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kosteczkę
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1,5 l bulionu
- ¾ szklanki orzo
- 3 garści szpinaku
PRZEPIS
- Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulkę.
- Dodaj marchewkę, czosnek, seler i podsmażaj przez około 8 minut.
- Następnie dodaj oregano, bazylię, czosnek, sól, pieprz, liść laurowy, pomidory, bulion, makaron orzo – całość wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
- Na koniec dodaj szpinak i wymieszaj.