cebula, jednogarnkowe, kurczak, makarony, mięso, orzo, parmezan, pomidorki koktajlowe, przyjęcia/imprezy, szpinak, warzywa
Pomidorowe orzo
Prosty pomysł na jednogarnkowy obiad.
Pomidorowe orzo z kurczakiem i szpinakiem to pożywne i aromatyczne danie, które łączy w sobie delikatny makaron w kształcie ryżu z soczystymi kawałkami kurczaka i świeżym szpinakiem. Całość jest lekka, a jednocześnie sycąca, doskonała zarówno na szybki obiad, jak i kolację. Pomidorowe orzo z kurczakiem i szpinakiem to łatwe w przygotowaniu danie, które zadowoli miłośników prostych, ale pełnych smaku posiłków.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w paseczki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 250g pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 150 g makaronu orzo
- 600 – 650 ml bulionu
- 2 garści szpinaku
- 3 łyżki parmezanu
PRZEPIS
- W głębokim garnku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę, kurczaka, sól, pieprz i podsmażaj przez około 3 minuty.
- Następnie dodaj pomidorki, czosnek, przyprawę włoską i podsmażaj przez kolejne 5 minut.
- Dodaj koncentrat, makaron, bulion – wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
- Wsyp szpinak i wymieszaj.
- Na koniec posyp parmezanem.