Pomidorowe orzo
cebula,  jednogarnkowe,  kurczak,  makarony,  mięso,  orzo,  parmezan,  pomidorki koktajlowe,  przyjęcia/imprezy,  szpinak,  warzywa

Pomidorowe orzo

Prosty pomysł na jednogarnkowy obiad.

Pomidorowe orzo z kurczakiem i szpinakiem to pożywne i aromatyczne danie, które łączy w sobie delikatny makaron w kształcie ryżu z soczystymi kawałkami kurczaka i świeżym szpinakiem. Całość jest lekka, a jednocześnie sycąca, doskonała zarówno na szybki obiad, jak i kolację. Pomidorowe orzo z kurczakiem i szpinakiem to łatwe w przygotowaniu danie, które zadowoli miłośników prostych, ale pełnych smaku posiłków.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w paseczki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 150 g makaronu orzo
  • 600 – 650 ml bulionu
  • 2 garści szpinaku
  • 3 łyżki parmezanu

PRZEPIS

  • W głębokim garnku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę, kurczaka, sól, pieprz i podsmażaj przez około 3 minuty.
  • Następnie dodaj pomidorki, czosnek, przyprawę włoską i podsmażaj przez kolejne 5 minut.
  • Dodaj koncentrat, makaron, bulion – wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
  • Wsyp szpinak i wymieszaj.
  • Na koniec posyp parmezanem.
Pomidorowe orzo