Powidła śliwkowe
Bardzo prosty przepis na tradycyjne powidła śliwkowe bez dodatku cukru.
Powidła śliwkowe to tradycyjny i popularny w Polsce przetwór, który powstaje przez smażenie śliwek aż do uzyskania gęstej i aromatycznej masy. Powidła są popularne jako dodatek do pieczywa, naleśników czy pancakes. Ich bogaty, głęboki smak sprawia, że są cenione nie tylko w Polsce, ale i za granicą.
SKŁADNIKI
- 4 kg dojrzałych śliwek węgierek
PRZEPIS
- Umyj śliwki, przekrój na pół i usuń pestki.
- Dodaj śliwki na dużą, głęboką patelnię i smaż bez przykrycia przez około 2 godziny, mieszając co jakiś czas.
- Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw.
- Następnego dnia ponownie smaż śliwki przez około 2 godziny na trochę mniejszym ogniu, mieszając co jakiś czas.
- Ponownie zdejmij z ognia i przykryj.
- Ostatniego dnia gotuj powidła na bardzo małym ogniu przez około 1 godzinę, często mieszając.
- Nałóż gorące powidła do słoiczków i zakręć.
- Słoiczki z powidłami wstaw do garnka, zalej wodą prawie do nakrętki i gotuj przez około 10 minut.
- Wyciągnij słoiczki z wody i odstaw do góry dnem.