Proste butter chicken
Przepis na kurczaka w kremowym sosie z orientalnymi przyprawami.
Butter chicken to pyszne danie kuchni indyjskiej, które zdobyło popularność ze względu na swoją wyjątkową kremową konsystencję i pełen aromatów smak. Charakterystyczny smak kurczaka w delikatnym sosie sprawia, że danie to jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Podawane z ryżem lub chlebkiem naan – to doskonały pomysł na aromatyczny obiad.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 700 g piersi kurczaka, pokrojonej w paseczki
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 400g passaty pomidorowej
- 60 g masła, pokrojonego w kostkę
- 150 ml śmietanki do zup i sosów
- pietruszka, posiekana
PRZEPIS
- Na rozgrzaną głęboką patelnię dodaj: kurczaka, czosnek, garam masala, imbir, kmin, paprykę, kurkumę, sól, pieprz, passatę, masło – wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
- Na koniec wlej śmietankę i wymieszaj.
- Posyp pietruszką.
PROPOZYCJA PODANIA
ryż / sałatka