baner,  imbir,  jednogarnkowe,  kurczak,  mięso,  passata pomidorowa,  ryż,  sosy

Proste butter chicken

Przepis na kurczaka w kremowym sosie z orientalnymi przyprawami.


Butter chicken to pyszne danie kuchni indyjskiej, które zdobyło popularność ze względu na swoją wyjątkową kremową konsystencję i pełen aromatów smak. Charakterystyczny smak kurczaka w delikatnym sosie sprawia, że danie to jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Podawane z ryżem lub chlebkiem naan – to doskonały pomysł na aromatyczny obiad.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 700 g piersi kurczaka, pokrojonej w paseczki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 400g passaty pomidorowej
  • 60 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 150 ml śmietanki do zup i sosów
  • pietruszka, posiekana

PRZEPIS

  • Na rozgrzaną głęboką patelnię dodaj: kurczaka, czosnek, garam masala, imbir, kmin, paprykę, kurkumę, sól, pieprz, passatę, masło – wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
  • Na koniec wlej śmietankę i wymieszaj.
  • Posyp pietruszką.

PROPOZYCJA PODANIA

ryż / sałatka

Proste butter chicken