Puree z dyni
Czasem do niektórych przepisów potrzebujemy puree z dyni, stąd szybki i łatwy przepis na nie.
Puree z dyni to pyszny dodatek do wielu potraw, wykonany z pieczonego miąższu dyni, który następnie jest blendowany na gładką masę. Ma delikatny, słodki smak i aksamitną konsystencję, co czyni go doskonałym dodatkiem do zup, sosów, ciast czy placków. Wzbogacone o wartościowe składniki odżywcze, takie jak beta-karoten, witaminy i minerały, puree z dyni jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- dynia
PRZEPIS
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenie i nagrzej piekarnik do 180 C.
- Pokrój dynię na mniejsze kawałki, bez pestek.
- Ułóż na blaszce i piecz przez 40 minut.
- Upieczony, ostudzony miąższ z dyni zblenduj.
- Jeśli puree jest za bardzo wodniste – to odciśnij przez ściereczkę.