desery,  pancakes,  placki,  śniadania

Puszyste pancakes

Świetny sposób na pyszne i słodkie śniadanie.

Puszyste pancakes to ulubione danie śniadaniowe, które charakteryzuje się miękkością, puszystością i delikatnym smakiem. Są przygotowywane z prostej mieszanki składników, takich jak mąka, jajka, mleko, proszek do pieczenia, cukier i roztopione masło. Puszyste pancakes podawane są najczęściej z syropem klonowym, świeżymi owocami czy bitą śmietaną, tworząc apetyczne i sycące śniadanie. Idealnie nadają się na weekendowe poranki, gdy można pozwolić sobie na chwilę relaksu i delektowanie się smakiem.

SKŁADNIKI

ilość porcji: dla 4 osób

  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 60 g roztopionego masła

PRZEPIS

  • Do jednej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Do drugiej miski dodaj jajka, mleko i zmiksuj.
  • Następnie dodaj cukier i cukier wanilinowy – wymieszaj.
  • Przesyp przesiane składniki do mokrych – wymieszaj.
  • Dodaj roztopione masło i wymieszaj.
  • Smaż na rozgrzanej patelni (na niewielkiej ilości tłuszczu) – gdy na powierzchni placuszków pojawią się pęcherzyki powietrza, obróć na drugą stronę i smaż do zarumienienia.

PROPOZYCJA PODANIA

cukier puder / miód lub syrop klonowy do polania

Puszyste pancakes