Puszyste pancakes
Świetny sposób na pyszne i słodkie śniadanie.
Puszyste pancakes to ulubione danie śniadaniowe, które charakteryzuje się miękkością, puszystością i delikatnym smakiem. Są przygotowywane z prostej mieszanki składników, takich jak mąka, jajka, mleko, proszek do pieczenia, cukier i roztopione masło. Puszyste pancakes podawane są najczęściej z syropem klonowym, świeżymi owocami czy bitą śmietaną, tworząc apetyczne i sycące śniadanie. Idealnie nadają się na weekendowe poranki, gdy można pozwolić sobie na chwilę relaksu i delektowanie się smakiem.
SKŁADNIKI
ilość porcji: dla 4 osób
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 60 g roztopionego masła
PRZEPIS
- Do jednej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Do drugiej miski dodaj jajka, mleko i zmiksuj.
- Następnie dodaj cukier i cukier wanilinowy – wymieszaj.
- Przesyp przesiane składniki do mokrych – wymieszaj.
- Dodaj roztopione masło i wymieszaj.
- Smaż na rozgrzanej patelni (na niewielkiej ilości tłuszczu) – gdy na powierzchni placuszków pojawią się pęcherzyki powietrza, obróć na drugą stronę i smaż do zarumienienia.
PROPOZYCJA PODANIA
cukier puder / miód lub syrop klonowy do polania