Puszysty omlet z borówkami
Omlet na słodko z dodatkiem owoców.
Puszysty omlet z borówkami to lekki i smaczny posiłek, który doskonale sprawdza się jako zdrowe śniadanie. Przygotowanie takiego omletu jest proste i szybkie, dlatego stanowi świetną opcję na śniadanie przed pracą czy szkołą. Podawany z jogurtem naturalnym, miodem lub posypany delikatnie cukrem pudrem – jest apetyczną i zdrową propozycją na początek dnia.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka masła
- garść borówek
- cukier puder do posypania
PRZEPIS
- Do jednej miseczki dodaj białka ze szczyptą soli i ubij mikserem pianę.
- Następnie dodaj cukier, żółtka i wymieszaj na niskich obrotach.
- Na koniec dodaj przez sitko mąkę i zmiksuj ponownie na najniższych obrotach.
- Roztop masło na patelni i wlej ciasto. Smaż przez około 5 minut, obróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
- Na połowie omletu ułóż borówki – złóż na pół i posyp cukrem pudrem.
PROPOZYCJA PODANIA
cukier puder / jogurt naturalny