baner,  borówki,  desery,  naleśniki,  owoce,  placki,  śniadania

Puszysty omlet z borówkami

Omlet na słodko z dodatkiem owoców.

Puszysty omlet z borówkami to lekki i smaczny posiłek, który doskonale sprawdza się jako zdrowe śniadanie. Przygotowanie takiego omletu jest proste i szybkie, dlatego stanowi świetną opcję na śniadanie przed pracą czy szkołą. Podawany z jogurtem naturalnym, miodem lub posypany delikatnie cukrem pudrem – jest apetyczną i zdrową propozycją na początek dnia.

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka masła
  • garść borówek
  • cukier puder do posypania

PRZEPIS

  • Do jednej miseczki dodaj białka ze szczyptą soli i ubij mikserem pianę.
  • Następnie dodaj cukier, żółtka i wymieszaj na niskich obrotach.
  • Na koniec dodaj przez sitko mąkę i zmiksuj ponownie na najniższych obrotach.
  • Roztop masło na patelni i wlej ciasto. Smaż przez około 5 minut, obróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
  • Na połowie omletu ułóż borówki – złóż na pół i posyp cukrem pudrem.

PROPOZYCJA PODANIA

cukier puder / jogurt naturalny

Puszysty omlet z borówkami