Racuchy z kawałkami jabłek
Puszyste placuszki z jabłkami na jogurcie naturalnym.
Racuchy z jabłkami to pyszna propozycja, która doskonale sprawdza się jako słodki początek dnia. Świeże jabłka, starte na grubych oczkach, nadają racuchom soczystości i słodkiego smaku. Ciasto racuchów jest puszyste i lekko chrupiące na zewnątrz. Tradycyjnie podawane są z cukrem pudrem, syropem klonowym lub cynamonem. To szybki i prosty sposób na przygotowanie domowych, aromatycznych placuszków, które z pewnością zagoszczą na stole podczas weekendowego śniadania czy popołudniowej herbaty.
SKŁADNIKI
- 250 g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
- 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 210 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 jabłko, starte
PRZEPIS
- Dodaj do miski: jogurt, jajka, olej, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj łyżką.
- Do drugiej miski dodaj: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj.
- Produkty sypkie przesyp do pierwszej miski i wymieszaj do połączenia się składników.
- Przygotuj jabłko: obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
- Dodaj jabłka do ciasta i wymieszaj.
- Smaż na rozgrzanej patelni po około 2 minuty z każdej strony (ja placuszki usmażyłam na patelni grillowej – stąd ich trochę inna forma).