baner,  desery,  jabłka,  pancakes,  placki,  śniadania

Racuchy z kawałkami jabłek

Puszyste placuszki z jabłkami na jogurcie naturalnym.


Racuchy z jabłkami to pyszna propozycja, która doskonale sprawdza się jako słodki początek dnia. Świeże jabłka, starte na grubych oczkach, nadają racuchom soczystości i słodkiego smaku. Ciasto racuchów jest puszyste i lekko chrupiące na zewnątrz. Tradycyjnie podawane są z cukrem pudrem, syropem klonowym lub cynamonem. To szybki i prosty sposób na przygotowanie domowych, aromatycznych placuszków, które z pewnością zagoszczą na stole podczas weekendowego śniadania czy popołudniowej herbaty.

SKŁADNIKI

  • 250 g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 210 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 jabłko, starte

PRZEPIS

  • Dodaj do miski: jogurt, jajka, olej, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Do drugiej miski dodaj: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj.
  • Produkty sypkie przesyp do pierwszej miski i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Przygotuj jabłko: obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  • Dodaj jabłka do ciasta i wymieszaj.
  • Smaż na rozgrzanej patelni po około 2 minuty z każdej strony (ja placuszki usmażyłam na patelni grillowej – stąd ich trochę inna forma).
Racuchy z kawałkami jabłek