Risotto z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami
Proste danie jednogarnkowe.
Risotto z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi to wyjątkowo aromatyczne danie, które łączy w sobie delikatność ryżu Arborio z przyprawionym kurczakiem, świeżym szpinakiem i soczystymi pomidorkami. To pyszna i pożywna propozycja na obiad, która zadowoli zarówno miłośników tradycyjnych smaków, jak i osoby poszukujące nowych doznań kulinarnych.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 6-8
- 2 filety z kurczaka, pokrojone w kosteczkę
- 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki masła
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 150 g ryżu do risotto – arborio
- 3 garści pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 700 ml bulionu
- 3 garści szpinaku
- 2 łyżki parmezanu, startego
PRZEPIS
- Przygotuj kurczaka: pokrój w kosteczką i wymieszaj z włoską przyprawą, słodką papryką, kurkumą, solą, pieprzem i 1 łyżką oliwy.
- Roztop na głębokiej patelni 2 łyżki masła z łyżką oliwy i zeszklij cebulkę.
- Dodaj przyprawionego kurczaka i podsmażaj przez około 5 minut.
- Następnie wsyp ryż – wymieszaj i podsmażaj 1 minutę ciągle mieszając.
- Dodaj pomidorki i smaż przez około 5 minut.
- Całość zalewaj bulionem (po jednej szklance), gotuj bez przykrycia aż ryż wchłonie płyn i wtedy dolewaj ponownie, co chwilę mieszając – całość powinna trwać około 15 minut.
- Odstaw z ognia i dodaj szpinak, 2 łyżki masła, starty parmezan i wymieszaj.