baner,  cebula,  jednogarnkowe,  kurczak,  mięso,  parmezan,  pomidorki koktajlowe,  ryż,  szpinak,  warzywa

Risotto z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami

Proste danie jednogarnkowe.


Risotto z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi to wyjątkowo aromatyczne danie, które łączy w sobie delikatność ryżu Arborio z przyprawionym kurczakiem, świeżym szpinakiem i soczystymi pomidorkami. To pyszna i pożywna propozycja na obiad, która zadowoli zarówno miłośników tradycyjnych smaków, jak i osoby poszukujące nowych doznań kulinarnych.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 6-8

  • 2 filety z kurczaka, pokrojone w kosteczkę
  • 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 150 g ryżu do risotto – arborio
  • 3 garści pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 700 ml bulionu
  • 3 garści szpinaku
  • 2 łyżki parmezanu, startego

PRZEPIS

  • Przygotuj kurczaka: pokrój w kosteczką i wymieszaj z włoską przyprawą, słodką papryką, kurkumą, solą, pieprzem i 1 łyżką oliwy.
  • Roztop na głębokiej patelni 2 łyżki masła z łyżką oliwy i zeszklij cebulkę.
  • Dodaj przyprawionego kurczaka i podsmażaj przez około 5 minut.
  • Następnie wsyp ryż – wymieszaj i podsmażaj 1 minutę ciągle mieszając.
  • Dodaj pomidorki i smaż przez około 5 minut.
  • Całość zalewaj bulionem (po jednej szklance), gotuj bez przykrycia aż ryż wchłonie płyn i wtedy dolewaj ponownie, co chwilę mieszając – całość powinna trwać około 15 minut.
  • Odstaw z ognia i dodaj szpinak, 2 łyżki masła, starty parmezan i wymieszaj.
Risotto z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami