cebula, cukinia, gorgonzola, jednogarnkowe, kurczak, mięso, papryka, parmezan, pomidory, ryż, warzywa
Risotto z kurczakiem, warzywami i serem gorgonzola.
Z cukinią, papryką i pomidorami.
Risotto z kurczakiem, warzywami i serem gorgonzola to danie, które łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury, tworząc wyjątkową kompozycję. Kurczak jest podsmażany z cebulką, a następnie gotowany z ryżem, przyprawami, dodatkiem cukinii, papryki i pomidorów, tworząc harmonijną mieszankę smaków. Ser gorgonzola dodaje charakterystycznego smaku i kremowej konsystencji. To danie, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia i idealnie nadaje się na specjalne okazje.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 filet z kurczaka, pokrojony na małe paseczki
- ⅓ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- 150 g ryżu do risotto – arborio
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki kurkumy
- ⅓ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę
- 600 ml bulionu
- 100 g sera gorgonzola, pokrojonego
- 3 łyżki parmezanu, startego
- pietruszka do posypania
PRZEPIS
- Roztop na głębokiej patelni 2 łyżki masła z łyżką oliwy i zeszklij cebulkę.
- Przesuń ją na bok i w wolne miejsce dodaj pokrojonego kurczaka, sól, pieprz i podsmażaj kilka minut.
- Następnie wsyp ryż, tymianek, ostrą paprykę, oregano, kurkumę, kmin rzymski – wymieszaj i podsmażaj 1 minutę ciągle mieszając.
- Dodaj paprykę, cukinię, pomidora i smaż przez około 5 minut.
- Całość zalewaj bulionem (po jednej szklance), gotuj bez przykrycia aż ryż wchłonie płyn i wtedy dolewaj ponownie, co chwilę mieszając – całość powinna trwać około 15 minut.
- Odstaw z ognia i dodaj ser gorgonzola, 2 łyżki masła, starty parmezan (zostaw trochę do posypania), pietruszkę i wymieszaj.
- Po nałożeniu na talerz posyp resztą parmezanu i świeżą pietruszką.