
Rodzaje makaronów i ich zastosowanie
Makaron to składnik znany i ceniony przede wszystkim w kuchni włoskiej. Ale swoją popularność zdobył niemal na całym świecie. Stał się podstawą wielu potraw. Odgrywa on kluczową rolę w daniach kuchni azjatyckiej, amerykańskiej czy śródziemnomorskiej. Na rynku dostępna jest ogromna liczba rodzajów makaronu. Różnią się one od siebie kształtem, teksturą i zastosowaniem. Poznaj najpopularniejsze z nich!

Spaghetti
Spaghetti to zapewne najbardziej znany rodzaj makaronu na całym świecie. Występuje w formie długich, cienkich nitek. Najczęściej podawany jest z sosami, takimi jak sos pomidorowy, carbonara czy bolognese. Jest to makaron o uniwersalnym zastosowaniu. Dlatego doskonale sprawdzi się zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich.
Sprawdź tutaj ⬅️

Penne
Penne to krótkie rurki ze skośnym cięciem na końcu. Dzięki swojej strukturze doskonale zatrzymuje sos, co czyni go idealnym wyborem do dań zapiekanych, potraw na bazie gęstych sosów, takich jak arrabbiata czy pesto. Jest uniwersalny i łatwy w przygotowaniu.
Sprawdź tutaj ⬅️

Tagliatelle
Tagliatelle to długi, szeroki i płaski makaron, przypominający wyglądem wstążki. Najlepiej sprawdza się z gęstymi, kremowymi sosami.
Sprawdź tutaj ⬅️

Fusilli
Fusilli to makaron o spiralnym kształcie, który doskonale chwyta sosy i dodatki. Zazwyczaj używany w sałatkach makaronowych. Ale również świetnie pasuje do dań z kremowymi sosami warzywnymi, mięsnymi i serowymi.
Sprawdź tutaj ⬅️

Farfalle
Farfalle znane jest również jako popularny makaron kokardki. Świetnie nadaje się do lekkich sałatek makaronowych, potraw warzywnych oraz sosów śmietanowych i serowych.
Sprawdź tutaj ⬅️

Lasagne
Lasagne to szerokie, płaskie płaty makaronu. Używane przede wszystkim do przyrządzania klasycznej lasagne, czyli warstwowej zapiekanki z mięsem i sosem pomidorowym.
Sprawdź tutaj ⬅️

Rigatoni
Rigatoni to grubsze, krótkie rurki z prążkowaną powierzchnią. Często używane do cięższych, mięsnych sosów oraz zapiekanek makaronowych.
Sprawdź tutaj ⬅️

Cannelloni
Cannelloni to duże rurki, które doskonale nadają się do faszerowania. Zazwyczaj napełnia się je farszem mięsnym, serowym lub warzywnym, a następnie zapieka w sosie np. pomidorowym.
Sprawdź tutaj ⬅️

Orecchiette
Orecchiette to makaron, przypominający kształtem małe uszka. Pochodzi on z regionu Apulia we Włoszech. Najczęściej podawany z suszonymi pomidorami, kiełbasą lub gęstym sosem pomidorowym.
Sprawdź tutaj ⬅️

Orzo
Orzo to makaron, który swoim kształtem przypomina ryż. Jest on delikatny i ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Zazwyczaj używany jest w zupach, sałatkach oraz daniach jednogarnkowych.
Sprawdź tutaj ⬅️

Wszystkie rodzaje makaronów znajdziesz tutaj ⬅️