baner,  ciasteczka,  ciasto,  ciasto francuskie,  desery,  mak,  makowiec,  orzechy,  przyjęcia/imprezy,  rogaliki,  Wielkanoc,  Wigilia i Święta,  z piekarnika

Rogaliki z makiem z ciasta francuskiego

Ekspresowy przepis na pyszny deser.

Rogaliki z makiem z ciasta francuskiego to smaczna i efektowna przekąska, idealna na świąteczny stół lub na specjalne okazje. Aby je przygotować, ciasto francuskie jest smarowane masą makową. Następnie ciasto jest krojone na trójkąty i zwijane w rogaliki. Po upieczeniu w piekarniku rogaliki zyskują złocisty kolor i chrupiącą konsystencję. Przed podaniem, można je posmarować lukrem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Rogaliki z makiem z ciasta francuskiego są pyszną, elegancką i prostą do przygotowania słodkością.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 8 sztuk

  • ciasto francuskie
  • 400 g gotowej masy makowej
  • żółtko do posmarowania
  • posiekane orzechy włoskie

PRZEPIS

  • Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i nagrzej piekarnik do 200 C.
  • Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj masą makową.
  • Następnie podziel ciasto na 4 części w kształcie prostokąta, a następnie każdy z nich przetnij na dwa trójkąty.
  • Zacznij zwijać od szerszej strony.
  • Gotowe rogaliki posmaruj żółtkiem i posyp orzechami włoskimi.
  • Piecz przez 20 minut w 200 C.
Rogaliki z makiem z ciasta francuskiego