baner, ciasteczka, ciasto, ciasto francuskie, desery, mak, makowiec, orzechy, przyjęcia/imprezy, rogaliki, Wielkanoc, Wigilia i Święta, z piekarnika
Rogaliki z makiem z ciasta francuskiego
Ekspresowy przepis na pyszny deser.
Rogaliki z makiem z ciasta francuskiego to smaczna i efektowna przekąska, idealna na świąteczny stół lub na specjalne okazje. Aby je przygotować, ciasto francuskie jest smarowane masą makową. Następnie ciasto jest krojone na trójkąty i zwijane w rogaliki. Po upieczeniu w piekarniku rogaliki zyskują złocisty kolor i chrupiącą konsystencję. Przed podaniem, można je posmarować lukrem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Rogaliki z makiem z ciasta francuskiego są pyszną, elegancką i prostą do przygotowania słodkością.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 8 sztuk
- ciasto francuskie
- 400 g gotowej masy makowej
- żółtko do posmarowania
- posiekane orzechy włoskie
PRZEPIS
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i nagrzej piekarnik do 200 C.
- Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj masą makową.
- Następnie podziel ciasto na 4 części w kształcie prostokąta, a następnie każdy z nich przetnij na dwa trójkąty.
- Zacznij zwijać od szerszej strony.
- Gotowe rogaliki posmaruj żółtkiem i posyp orzechami włoskimi.
- Piecz przez 20 minut w 200 C.