mięso,  pieczywo,  pizza / pinsa,  przyjęcia/imprezy,  ser mozzarella,  z piekarnika

Bułeczki pizzowe z serem i szynką

Pizzowe bułeczki to idealny pomysł na obiad lub imprezową przekąskę.

Bułeczki pizzowe z serem i szynką to smakowite połączenie tradycyjnej włoskiej pizzy w formie kompaktowych bułeczek. Ciasto jest puszyste i lekko chrupiące, a dodatek sera i szynki nadaje im wyrazisty smak. Bułeczki są idealne jako przekąska na imprezie, urodzinach czy spotkaniu ze znajomymi. Dodatek ulubionych składników pozwala dostosować smak bułeczek do osobistych preferencji smakowych. To szybki i smaczny sposób na poczęstowanie gości oryginalnym daniem inspirowanym włoską kuchnią.

SKŁADNIKI

  • 1 gotowe ciasto do pizzy
  • ketchup lub sos do pizzy
  • 10 plasterków salami, pokrojone
  • 2 opakowania mozzarelli
  • bazylia suszona
  • oregano
  • czerwona papryka w proszku
  • 1 jajko
  • sezam

PRZEPIS

  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzej do 200 C.
  • Podziel ciasto na małe kwadraty.
  • Na każdy z nich dodaj: sos, salami, kawałek mozzarelli, szczyptę bazylii, oregano, papryki i połącz brzegi, formując kulkę.
  • Każdą układaj na blaszce, łączeniem do dołu.
  • Posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem.
  • Piecz przez około 18-20 minut.
Bułeczki pizzowe z serem i szynką