Ryż z warzywami i kurczakiem
Proste danie jednogarnkowe.
Ryż z kurczakiem i warzywami to pożywna i kolorowa potrawa, która zachwyca różnorodnością smaków i tekstur. Soczyste kawałki kurczaka, ryż basmati, chrupiąca marchewka, słodka papryka i zielony groszek tworzą sycące danie, który zaspokoi głód i dostarczy niezbędnych składników odżywczych. To prosty i szybki przepis, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację dla całej rodziny.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 8
- 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paseczki
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 marchewki, pokrojone w cienkie słupki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kosteczkę
- 1 żółta papryka, pokrojona w kosteczkę
- 150 g mrożonego groszku
- 250 g ryżu basmati
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka curry
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 750 ml bulionu
- pietruszka do posypania
PRZEPIS
- Przygotuj kurczaka: pokrój na paseczki.
- Przygotuj marynatę: dodaj do miseczki: czosnek, słodką paprykę, pieprz, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
- Do marynaty dodaj kurczaka, wymieszaj i odstaw na bok.
- Przygotuj warzywa: marchewki pokrój w słupki, papryki w kosteczkę, cebulę i czosnek posiekaj.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmażaj kurczaka przez około 5 minut.
- Dodaj masło, cebulę, marchewkę, papryki i podsmażaj przez około 8 minut.
- Następnie dodaj groszek, ryż, sól, curry, kurkumę, słodką paprykę i podsmażaj przez 2 minuty co chwilę mieszając.
- Wlej bulion i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
- Posyp pietruszką.