czosnek,  jednogarnkowe,  kurczak,  mięso,  parmezan,  ryż

Ryż z parmezanem i kurczakiem

Pyszne i niezwykle szybkie danie jednogarnkowe.

Ryż z parmezanem i kurczakiem to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyrazistym smakiem. Soczyste kawałki kurczaka podsmażone na patelni z odrobiną oliwy z oliwek oraz aromatycznymi przyprawami stanowią idealne uzupełnienie delikatnego ryżu. Dodatek parmezanu nadaje daniu wyjątkowego aromatu i charakterystycznego, lekko słonego smaku. To połączenie smaków, które przypadnie do gustu fanom dań jednogarnkowych i miłośnikom serowych akcentów. Proste i smaczne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad czy kolację.

SKŁADNIKI

  • 500 g filetów kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki masła
  • szczypta płatków chili
  • 800 ml bulionu
  • 200 g ryżu basmati
  • starty parmezan lub grana padano
  • natka pietruszki, posiekana

PRZEPIS

  • Przygotuj kurczaka: pokrój na kawałki wielkości polędwiczki, przypraw solą, pieprzem i czosnkiem w proszku.
  • Rozgrzej olej na dużej patelni (ja użyłam multigrilla Kuvings), podsmaż kurczaka z dwóch stron i odłóż na talerz.
  • Następnie na patelnię dodaj czosnek, masło, płatki chilli i chwilę podsmażaj.
  • Dolej bulion, zagotuj i wsyp ryż.
  • Wymieszaj wszystko i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
  • Gdy ryż będzie gotowy- posyp go parmezanem, wyłóż na niego kurczaka i ponownie posyp serem i pietruszką.
Ryż z parmezanem i kurczakiem