cytryny,  kasza bulgur,  kasze,  musztarda,  oliwki,  pomidorki koktajlowe,  przyjęcia/imprezy,  rukola,  sałatki,  warzywa

Sałatka bulgur z pomidorkami i rukolą

Świetny sposób na zdrowy i pyszny posiłek.

Sałatka z kaszy bulgur to zdrowa i pożywna propozycja, która zachwyca różnorodnością smaków i aromatów. Wymieszanie delikatnej kaszy z pomidorkami, czerwoną cebulą, rukolą i charakterystycznymi oliwkami tworzy połączenie, które idealnie komponuje się z nutą świeżego koperku i intensywnością bazylii. Całość posypana prażonym słonecznikiem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ta sałatka może być doskonałym lekkim posiłkiem, a także wspaniałym towarzyszem mięsa czy ryby.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

Kasza

  • 1 szklanka kaszy pęczak lub bulgur
  • 3 szklanki bulionu warzywnego

Sałatka

  • 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • garść pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • ⅓  szklanki zielonych oliwek
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 1 łyżka pokrojonej bazylii
  • 4 garści rukoli
  • sok z ¼ cytryny
  • 2 łyżki prażonego słonecznika

Sos

  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku

PRZEPIS

  • Przygotuj kaszę: w średnim garnku zagotuj bulion, dodaj kaszę i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Przygotuj sos: w międzyczasie w misce wymieszaj: ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, musztardę dijon i przyprawy.
  • Przygotuj sałatkę: pokrój czerwoną cebulę, pomidorki i wymieszaj z oliwkami, parmezanem, koperkiem, bazylią, rukolą i sokiem z cytryny.
  • Dodaj ugotowaną kaszę i ponownie wymieszaj.

PROPOZYCJA PODANIA

uprażony słonecznik do posypania

Sałatka bulgur z pomidorkami i rukolą