cytryny, kasza bulgur, kasze, musztarda, oliwki, pomidorki koktajlowe, przyjęcia/imprezy, rukola, sałatki, warzywa
Sałatka bulgur z pomidorkami i rukolą
Świetny sposób na zdrowy i pyszny posiłek.
Sałatka z kaszy bulgur to zdrowa i pożywna propozycja, która zachwyca różnorodnością smaków i aromatów. Wymieszanie delikatnej kaszy z pomidorkami, czerwoną cebulą, rukolą i charakterystycznymi oliwkami tworzy połączenie, które idealnie komponuje się z nutą świeżego koperku i intensywnością bazylii. Całość posypana prażonym słonecznikiem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ta sałatka może być doskonałym lekkim posiłkiem, a także wspaniałym towarzyszem mięsa czy ryby.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
Kasza
- 1 szklanka kaszy pęczak lub bulgur
- 3 szklanki bulionu warzywnego
Sałatka
- 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
- garść pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- ⅓ szklanki zielonych oliwek
- ¼ szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- 1 łyżka pokrojonej bazylii
- 4 garści rukoli
- sok z ¼ cytryny
- 2 łyżki prażonego słonecznika
Sos
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 5 łyżeczek oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy dijon
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
PRZEPIS
- Przygotuj kaszę: w średnim garnku zagotuj bulion, dodaj kaszę i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przygotuj sos: w międzyczasie w misce wymieszaj: ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, musztardę dijon i przyprawy.
- Przygotuj sałatkę: pokrój czerwoną cebulę, pomidorki i wymieszaj z oliwkami, parmezanem, koperkiem, bazylią, rukolą i sokiem z cytryny.
- Dodaj ugotowaną kaszę i ponownie wymieszaj.
PROPOZYCJA PODANIA
uprażony słonecznik do posypania