ciecierzyca, cytryny, feta, komosa ryżowa, musztarda, ogórek, oliwki, pomidorki koktajlowe, przyjęcia/imprezy, sałatki, warzywa, wegetariańskie
Sałatka grecka inaczej
Trochę inna wersja sałatki greckiej z komosą ryżową.
Sałatka z komosą ryżową to zdrowe i sycące danie. Komosa ryżowa jest lekka, ale pełna wartościowych składników, a dodatek warzyw i sera feta nadaje jej wyrazisty smak. Soczyste pomidorki, chrupiący ogórek, oliwki oraz odrobina ciecierzycy nadają sałatce ciekawą konsystencję i świeży charakter. Dodatek sera feta intensyfikuje smaki, tworząc aromatyczną całość. To idealna propozycja na letni obiad czy lekki posiłek po treningu.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
Dressing
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka octu winnego
- ½ łyżeczki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta czosnku w proszku
- szczypta cebuli w proszku
- ½ łyżeczki oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka pietruszki, posiekanej
Sałatka
- 3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 1 duży ogórek, pokrojony w kostkę
- 1 puszka ciecierzycy, odsączonej i opłukanej
- ½ szklanki oliwek, przekrojonych na pół
- ½ szklanki sera feta, pokruszonego
PRZEPIS
- Przygotuj komosę ryżową: gotuj komosę ryżową przez 12-15 minut do miękkości na średnim ogniu.
- Po zakończeniu gotowania komosy ryżowej odstaw ją na bok, przykryj i pozostaw do ostygnięcia i wchłonięcia wody.
- Przygotuj warzywa i układaj w miseczkach: pomidorki, ogórki, ciecierzycę, oliwki wraz z komosą ryżową i serem feta.
- Przygotuj sos: dodaj do miseczki wszystkie składniki sosu i dokładnie wymieszaj.
- Sałatkę polej sosem.