ciecierzyca,  cytryny,  feta,  komosa ryżowa,  musztarda,  ogórek,  oliwki,  pomidorki koktajlowe,  przyjęcia/imprezy,  sałatki,  warzywa,  wegetariańskie

Sałatka grecka inaczej

Trochę inna wersja sałatki greckiej z komosą ryżową.

Sałatka z komosą ryżową to zdrowe i sycące danie. Komosa ryżowa jest lekka, ale pełna wartościowych składników, a dodatek warzyw i sera feta nadaje jej wyrazisty smak. Soczyste pomidorki, chrupiący ogórek, oliwki oraz odrobina ciecierzycy nadają sałatce ciekawą konsystencję i świeży charakter. Dodatek sera feta intensyfikuje smaki, tworząc aromatyczną całość. To idealna propozycja na letni obiad czy lekki posiłek po treningu.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

Dressing

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka octu winnego
  • ½ łyżeczki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta czosnku w proszku
  • szczypta cebuli w proszku
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka pietruszki, posiekanej

Sałatka

  • 3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 1 duży ogórek, pokrojony w kostkę
  • 1 puszka ciecierzycy, odsączonej i opłukanej
  • ½ szklanki oliwek, przekrojonych na pół
  • ½ szklanki sera feta, pokruszonego

PRZEPIS

  • Przygotuj komosę ryżową: gotuj komosę ryżową przez 12-15 minut do miękkości na średnim ogniu.
  • Po zakończeniu gotowania komosy ryżowej odstaw ją na bok, przykryj i pozostaw do ostygnięcia i wchłonięcia wody.
  • Przygotuj warzywa i układaj w miseczkach: pomidorki, ogórki, ciecierzycę, oliwki wraz z komosą ryżową i serem feta.
  • Przygotuj sos: dodaj do miseczki wszystkie składniki sosu i dokładnie wymieszaj.
  • Sałatkę polej sosem.
Sałatka grecka inaczej