ciecierzyca,  cytryny,  karczochy,  kasza bulgur,  kasze,  papryka,  przyjęcia/imprezy,  sałatki,  warzywa,  wegetariańskie

Sałatka z kaszy bulgur i karczochów

Ta sałatka z karczochów, komosy ryżowej i ciecierzycy to lekkie i orzeźwiające danie, które można przechowywać w lodówce nawet 4 dni.

Sałatka z kaszy bulgur i karczochów to pyszne danie, które łączy w sobie zdrowe składniki i bogactwo smaków. Aby przygotować tą sałatkę należy ugotować kaszę, odsączyć i pokroić karczochy, pokroić paprykę i pietruszkę oraz odcedzić ciecierzycę. Na koniec mieszamy wszystkie składniki z sosem. Jest to aromatyczna i pożywna sałatka, która zadowoli nawet wybredne podniebienia.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

Dressing

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sałatka

  • 1 woreczek kaszy bulgur
  • 1 mały słoiczek karczochów, pokrojonych
  • 1 czerwona papryka grillowana lub świeża , pokrojona
  • 1 szklanka posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 puszka ciecierzycy

PRZEPIS

  • Przygotuj kaszę bulgur: gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie i odstaw na bok.
  • Przygotuj pozostałe składniki sałatki: odcedź karczochy i pokrój je na mniejsze kawałki.
  • Czerwoną paprykę pokrój w małą kostkę.
  • Posiekaj pietruszkę.
  • Opłucz i osusz ciecierzycę.
  • Przygotuj sos: dodaj do miseczki sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
  • Na koniec dodaj wszystkie składniki do miski: kaszę, karczochy, paprykę, pietruszkę, ciecierzycę i polej sosem.
Sałatka z kaszy bulgur i karczochów