ciecierzyca, cytryny, karczochy, kasza bulgur, kasze, papryka, przyjęcia/imprezy, sałatki, warzywa, wegetariańskie
Sałatka z kaszy bulgur i karczochów
Ta sałatka z karczochów, komosy ryżowej i ciecierzycy to lekkie i orzeźwiające danie, które można przechowywać w lodówce nawet 4 dni.
Sałatka z kaszy bulgur i karczochów to pyszne danie, które łączy w sobie zdrowe składniki i bogactwo smaków. Aby przygotować tą sałatkę należy ugotować kaszę, odsączyć i pokroić karczochy, pokroić paprykę i pietruszkę oraz odcedzić ciecierzycę. Na koniec mieszamy wszystkie składniki z sosem. Jest to aromatyczna i pożywna sałatka, która zadowoli nawet wybredne podniebienia.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
Dressing
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sałatka
- 1 woreczek kaszy bulgur
- 1 mały słoiczek karczochów, pokrojonych
- 1 czerwona papryka grillowana lub świeża , pokrojona
- 1 szklanka posiekanej świeżej pietruszki
- 1 puszka ciecierzycy
PRZEPIS
- Przygotuj kaszę bulgur: gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie i odstaw na bok.
- Przygotuj pozostałe składniki sałatki: odcedź karczochy i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Czerwoną paprykę pokrój w małą kostkę.
- Posiekaj pietruszkę.
- Opłucz i osusz ciecierzycę.
- Przygotuj sos: dodaj do miseczki sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj wszystkie składniki do miski: kaszę, karczochy, paprykę, pietruszkę, ciecierzycę i polej sosem.