ciecierzyca, cytryny, czosnek, feta, komosa ryżowa, pomidorki koktajlowe, przyjęcia/imprezy, sałatki, szpinak, warzywa, wegetariańskie
Sałatka z komosy ryżowej, ciecierzycy i sera feta
Pyszna sałatka na bazie komosy ryżowej z dodatkiem szpinaku, ciecierzycy i pomidorków koktajlowych. Wszystko jest polane pysznym sosem.
Sałatka z komosy ryżowej, ciecierzycy i sera feta to lekka i pełna smaku potrawa, idealna na ciepłe dni. Łączy w sobie wartości odżywcze komosy ryżowej, bogactwo białka z ciecierzycy, świeżość szpinaku, soczystość pomidorków i wyrazisty smak sera feta. Ta sałatka nie tylko smakuje wybornie, ale także dostarcza organizmowi wartościowych składników odżywczych, dlatego jest doskonałą propozycją dla tych, którzy cenią zdrowy i smaczny sposób odżywiania się.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
Komosa
- 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
Dressing
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- ½ łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- szczypta czosnku w proszku
- ¼ łyżeczki soli
- pieprz
Sałatka
- 4 garści szpinaku, pokrojonego
- 1 litr pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- puszka ciecierzycy, odcedzonej i osuszonej
- 60g sera feta
PRZEPIS
- Przygotuj komosę ryżową: opłucz ją pod zimną bieżącą wodą.
- Następnie wsyp ją do garnka, dodaj 3 szklanki wody, 1 łyżeczkę soli i zagotuj.
- Gotuj przez około 12-15 minut.
- Następnie odstaw przykrytą i poczekaj aż wchłonie całą wodę.
- Przygotuj sos: w małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet winny, sok z cytryny, oregano, czosnek, sól i pieprz.
- Dodaj do dużej miski: pokrojony szpinak, pomidorki, ciecierzycę, pokruszoną fetę, ciepłą komosę i wymieszaj.
- Na koniec polej sosem.