ciecierzyca,  cytryny,  czosnek,  feta,  komosa ryżowa,  pomidorki koktajlowe,  przyjęcia/imprezy,  sałatki,  szpinak,  warzywa,  wegetariańskie

Sałatka z komosy ryżowej, ciecierzycy i sera feta

Pyszna sałatka na bazie komosy ryżowej z dodatkiem szpinaku, ciecierzycy i pomidorków koktajlowych. Wszystko jest polane pysznym sosem.

Sałatka z komosy ryżowej, ciecierzycy i sera feta to lekka i pełna smaku potrawa, idealna na ciepłe dni. Łączy w sobie wartości odżywcze komosy ryżowej, bogactwo białka z ciecierzycy, świeżość szpinaku, soczystość pomidorków i wyrazisty smak sera feta. Ta sałatka nie tylko smakuje wybornie, ale także dostarcza organizmowi wartościowych składników odżywczych, dlatego jest doskonałą propozycją dla tych, którzy cenią zdrowy i smaczny sposób odżywiania się.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

Komosa

  • 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej

Dressing

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta czosnku w proszku
  • ¼ łyżeczki soli
  • pieprz

Sałatka

  • 4 garści szpinaku, pokrojonego
  • 1 litr pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • puszka ciecierzycy, odcedzonej i osuszonej
  • 60g sera feta

PRZEPIS

  • Przygotuj komosę ryżową: opłucz ją pod zimną bieżącą wodą.
  • Następnie wsyp ją do garnka, dodaj 3 szklanki wody, 1 łyżeczkę soli i zagotuj.
  • Gotuj przez około 12-15 minut.
  • Następnie odstaw przykrytą i poczekaj aż wchłonie całą wodę.
  • Przygotuj sos: w małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet winny, sok z cytryny, oregano, czosnek, sól i pieprz.
  • Dodaj do dużej miski: pokrojony szpinak, pomidorki, ciecierzycę, pokruszoną fetę, ciepłą komosę i wymieszaj.
  • Na koniec polej sosem.
Sałatka z komosy ryżowej, ciecierzycy i sera feta.