ciecierzyca,  cytryny,  feta,  musztarda,  przyjęcia/imprezy,  sałatki,  warzywa,  wegetariańskie

Sałatka z pieczoną ciecierzycą

Świetny sposób na sycącą sałatkę.

Sałatka z pieczoną ciecierzycą, świeżymi warzywami i serem feta to połączenie różnorodnych smaków i tekstur, które tworzą wyjątkową i pożywną potrawę. Pieczona ciecierzyca dodaje chrupkości i aromatu, łącząc się z delikatną sałatą oraz soczystymi pomidorami. Dodatek kremowego awokado nadaje sałatce wyjątkowej konsystencji i świeżości. Posiekana pietruszka dodaje ziołowego akcentu, a kruszony ser feta intensyfikuje smak dania. To lekka i smaczna sałatka, idealna jako zdrowy posiłek na letnie dni.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

Ciecierzyca

  • puszka ciecierzycy (400g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki soli

Dressing

  • ¼ szklanki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz

Sałatka

  • 4 garści pokrojonej sałaty rzymskiej lub innej dowolnej
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 duże, dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka sera feta pokrojonego w kostkę
  • posiekana natka pietruszki

PRZEPIS

  • Przygotuj ciecierzycę: rozgrzej piekarnik do 190 C, ciecierzycę odcedź, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Wysyp ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop 1 łyżką oliwy z oliwek, dopraw solą, wędzoną papryką i wymieszaj.
  • Piecz przez około 30 minut. Następnie odstaw do ostudzenia.
  • Przygotuj dressing: dodaj wszystkie składniki do małego słoiczka i dobrze wymieszaj, aby połączyć.
  • Przygotuj sałatkę: na miskę wyłóż pokrojoną sałatę, pomidory, awokado, ser feta, pieczoną ciecierzycę i polej dressingiem.

PROPOZYCJA PODANIA

świeża pietruszka do posypania

sałatka z pieczoną ciecierzycą