Sałatka z pieczoną ciecierzycą
Świetny sposób na sycącą sałatkę.
Sałatka z pieczoną ciecierzycą, świeżymi warzywami i serem feta to połączenie różnorodnych smaków i tekstur, które tworzą wyjątkową i pożywną potrawę. Pieczona ciecierzyca dodaje chrupkości i aromatu, łącząc się z delikatną sałatą oraz soczystymi pomidorami. Dodatek kremowego awokado nadaje sałatce wyjątkowej konsystencji i świeżości. Posiekana pietruszka dodaje ziołowego akcentu, a kruszony ser feta intensyfikuje smak dania. To lekka i smaczna sałatka, idealna jako zdrowy posiłek na letnie dni.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
Ciecierzyca
- puszka ciecierzycy (400g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki soli
Dressing
- ¼ szklanki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki miodu
- ½ łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól, pieprz
Sałatka
- 4 garści pokrojonej sałaty rzymskiej lub innej dowolnej
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- 1 duże, dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
- 1 szklanka sera feta pokrojonego w kostkę
- posiekana natka pietruszki
PRZEPIS
- Przygotuj ciecierzycę: rozgrzej piekarnik do 190 C, ciecierzycę odcedź, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
- Wysyp ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop 1 łyżką oliwy z oliwek, dopraw solą, wędzoną papryką i wymieszaj.
- Piecz przez około 30 minut. Następnie odstaw do ostudzenia.
- Przygotuj dressing: dodaj wszystkie składniki do małego słoiczka i dobrze wymieszaj, aby połączyć.
- Przygotuj sałatkę: na miskę wyłóż pokrojoną sałatę, pomidory, awokado, ser feta, pieczoną ciecierzycę i polej dressingiem.
PROPOZYCJA PODANIA
świeża pietruszka do posypania