awokado,  bazylia,  cebula,  cytryny,  pomidory,  przyjęcia/imprezy,  rukola,  sałata rzymska,  sałatki,  ser burrata,  wegetariańskie

Sałatka z serem burrata

Pomidorowa sałatka z awokado i serem burrata.

Sałatka z serem burrata to prawdziwa uczta dla podniebienia. Burrata, włoski ser podobny do mozzarelli, ale z kremowym wnętrzem, nadaje daniu delikatności i wyjątkowego smaku. Dodatek dojrzałych, soczystych pomidorów i kremowego awokado równoważy smaki, tworząc idealne połączenie. Cebula dodaje lekkiej ostrości i chrupkości. Całość skrapiana oliwą z oliwek i doprawiona solą oraz pieprzem to prawdziwie letnie danie, które zachwyca świeżością i prostotą przygotowania. To doskonała propozycja na lekką, pożywną sałatkę na ciepłe dni.

SKŁADNIKI

  • 3 garści sałaty (lub młodych liści/rukoli)
  • 4 pomidory, pokrojone w łódeczki/ćwiartki
  • 1 awokado, pokrojone w półplasterki
  • ½ czerwonej cebuli, pokrojonej na półplasterki
  • 1 kulka sera burrata
  • liście bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

PRZEPIS

  • Układaj na dwóch talerzach: mix młodych liści, pokrojone pomidory, awokado, cebulę, ser burrata.
  • Posyp posiekaną bazylią, polej oliwą, sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem.
Sałatka z serem burrata