awokado, bazylia, cebula, cytryny, pomidory, przyjęcia/imprezy, rukola, sałata rzymska, sałatki, ser burrata, wegetariańskie
Sałatka z serem burrata
Pomidorowa sałatka z awokado i serem burrata.
Sałatka z serem burrata to prawdziwa uczta dla podniebienia. Burrata, włoski ser podobny do mozzarelli, ale z kremowym wnętrzem, nadaje daniu delikatności i wyjątkowego smaku. Dodatek dojrzałych, soczystych pomidorów i kremowego awokado równoważy smaki, tworząc idealne połączenie. Cebula dodaje lekkiej ostrości i chrupkości. Całość skrapiana oliwą z oliwek i doprawiona solą oraz pieprzem to prawdziwie letnie danie, które zachwyca świeżością i prostotą przygotowania. To doskonała propozycja na lekką, pożywną sałatkę na ciepłe dni.
SKŁADNIKI
- 3 garści sałaty (lub młodych liści/rukoli)
- 4 pomidory, pokrojone w łódeczki/ćwiartki
- 1 awokado, pokrojone w półplasterki
- ½ czerwonej cebuli, pokrojonej na półplasterki
- 1 kulka sera burrata
- liście bazylii
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
PRZEPIS
- Układaj na dwóch talerzach: mix młodych liści, pokrojone pomidory, awokado, cebulę, ser burrata.
- Posyp posiekaną bazylią, polej oliwą, sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem.