cytryny,  jajka,  musztarda,  parmezan,  pomidory,  przyjęcia/imprezy,  sałata rzymska,  sałatki,  szparagi,  wegetariańskie,  Wielkanoc

Sałatka ze szparagami

Z jajkami, szczypiorkiem i sosem cezar.

Sałatka ze szparagami to świeże i lekkie danie. Szparagi, dzięki swojemu intensywnemu smakowi i chrupkości, nadają sałatce wyjątkowego charakteru. To propozycja dla tych, którzy cenią sobie zdrowe i pożywne posiłki, a jednocześnie lubią eksperymentować z różnymi smakami i teksturami. Sałatka ze szparagami to świetny sposób na wzbogacenie letniego menu o sezonowe warzywa.

SKŁADNIKI

  • 12 zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • 3 garści sałaty rzymskiej, pokrojonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 małe pomidory, pokrojone
  • 3 łyżki szczypiorku, pokrojonego
  • 3 łyżki tartego parmezanu

Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

PRZEPIS

  • Przygotuj sos: wymieszaj majonez, sos sojowy, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz.
  • Przygotuj szparagi: umyj, odłam twarde końce, łodygi pokrój na około 2 cm kawałki, główki pozostaw w całości.
  • Gotuj szparagi w osolonej wodzie przez 3 minuty.
  • Przygotuj jajka: ugotuj na twardo; włóż jajka do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 7 minut, ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki.
  • Do miski dodaj: pokrojoną sałatę i szparagi.
  • Następnie dodaj pokrojone pomidory, jajka i posyp szczypiorkiem.
  • Polej sałatkę sosem i posyp parmezanem.
Sałatka ze szparagami