cytryny, jajka, musztarda, parmezan, pomidory, przyjęcia/imprezy, sałata rzymska, sałatki, szparagi, wegetariańskie, Wielkanoc
Sałatka ze szparagami
Z jajkami, szczypiorkiem i sosem cezar.
Sałatka ze szparagami to świeże i lekkie danie. Szparagi, dzięki swojemu intensywnemu smakowi i chrupkości, nadają sałatce wyjątkowego charakteru. To propozycja dla tych, którzy cenią sobie zdrowe i pożywne posiłki, a jednocześnie lubią eksperymentować z różnymi smakami i teksturami. Sałatka ze szparagami to świetny sposób na wzbogacenie letniego menu o sezonowe warzywa.
SKŁADNIKI
- 12 zielonych szparagów
- 4 jajka
- 3 garści sałaty rzymskiej, pokrojonej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 małe pomidory, pokrojone
- 3 łyżki szczypiorku, pokrojonego
- 3 łyżki tartego parmezanu
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
PRZEPIS
- Przygotuj sos: wymieszaj majonez, sos sojowy, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Przygotuj szparagi: umyj, odłam twarde końce, łodygi pokrój na około 2 cm kawałki, główki pozostaw w całości.
- Gotuj szparagi w osolonej wodzie przez 3 minuty.
- Przygotuj jajka: ugotuj na twardo; włóż jajka do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 7 minut, ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki.
- Do miski dodaj: pokrojoną sałatę i szparagi.
- Następnie dodaj pokrojone pomidory, jajka i posyp szczypiorkiem.
- Polej sałatkę sosem i posyp parmezanem.