Schab duszony w kapuście
Z dodatkiem pomidorów.
Schab duszony w młodej kapuście to tradycyjne danie, które zachwyca swoim smakiem. Aby je przygotować – schab kroimy na plastry, rozbijamy, obtaczamy w mące i podsmażamy. Następnie dusimy go wraz z cebulką, pomidorami, bulionem i kapustą. To danie najlepiej smakuje z ziemniakami lub chlebem, tworząc sycący i pełen tradycyjnego smaku obiad.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 500 g schabu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 liść laurowy
- 1 puszka pokrojonych pomidorów 370 ml bulionu
- ½ małej, młodej kapusty
- koperek, posiekany
PRZEPIS
- Przygotuj schab: pokrój na grubsze plasterki, delikatnie rozbij i obtocz w mące.
- Rozgrzej olej w garnku i podsmażaj schab z obu stron – na koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Dodaj pokrojoną cebulkę i podsmażaj przez około 4 minuty, co jakiś czas mieszając.
- Dodaj liść laurowy, pomidory, bulion i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj kapustę: odetnij twarde części, a resztę pokrój na 2-3 cm paseczki.
- Dodaj do garnka posiekaną kapustę i gotuj pod przykryciem przez około 20 – 30 minut.
- Posyp koperkiem.