cebula,  jednogarnkowe,  kapusta,  mięso,  pomidory,  schab,  sosy,  wieprzowina

Schab duszony w kapuście

Z dodatkiem pomidorów.

Schab duszony w młodej kapuście to tradycyjne danie, które zachwyca swoim smakiem. Aby je przygotować – schab kroimy na plastry, rozbijamy, obtaczamy w mące i podsmażamy. Następnie dusimy go wraz z cebulką, pomidorami, bulionem i kapustą. To danie najlepiej smakuje z ziemniakami lub chlebem, tworząc sycący i pełen tradycyjnego smaku obiad.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 500 g schabu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 liść laurowy
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 370 ml bulionu
  • ½ małej, młodej kapusty
  • koperek, posiekany

PRZEPIS

  • Przygotuj schab: pokrój na grubsze plasterki, delikatnie rozbij i obtocz w mące.
  • Rozgrzej olej w garnku i podsmażaj schab z obu stron – na koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  • Dodaj pokrojoną cebulkę i podsmażaj przez około 4 minuty, co jakiś czas mieszając.
  • Dodaj liść laurowy, pomidory, bulion i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.
  • W międzyczasie przygotuj kapustę: odetnij twarde części, a resztę pokrój na 2-3 cm paseczki.
  • Dodaj do garnka posiekaną kapustę i gotuj pod przykryciem przez około 20 – 30 minut.
  • Posyp koperkiem.
Schab duszony w kapuście