czosnek,  jednogarnkowe,  mięso,  schab,  sosy,  suszone pomidory,  wieprzowina

Schab w sosie z suszonymi pomidorami

Przepis na pyszny, delikatny schab w sosie z dodatkiem suszonych pomidorów.

Schab w sosie z suszonymi pomidorami to danie pełne wyrazistych smaków i aromatycznych nut. Charakterystyczny smak suszonych pomidorów doskonale komponuje się z delikatnością mięsa schabowego. Dodatek czosnku, cebuli i przypraw nadaje potrawie intensywnego smaku, tworząc przepyszną kompozycję. To danie, podawane najczęściej z dodatkiem ziemniaków, z pewnością zaspokoi Twoje kulinarne oczekiwania i zachwyci smakiem.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 750 g schabu bez kości
  • ½ łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • 800 ml bulionu
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 70 ml śmietanki do zup i sosów

PRZEPIS

  • Pokrój schab na 0,5 cm plasterki i odłóż na bok.
  • Do garnka dodaj oliwę i masło, następnie podduś pokrojoną cebulę i pokrojony czosnek.
  • Dodaj bulion, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku i zagotuj.
  • W gotujący się wywar włóż plasterki schabu i ponownie zagotuj.
  • Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj mięso przez około 1,5 godziny.
  • W międzyczasie kilka razy razy przewróć mięso.
  • Przesiej przez sitko obydwie mąki bezpośrednio do sosu, wymieszaj i zagotuj.
  • Na koniec dodaj posiekane suszone pomidory, posiekaną natkę oraz śmietankę.
  • Gotuj przez 4-5 minut co chwilę mieszając sos.

PROPOZYCJA PODANIA

ziemniaki / kopytka / sałatka

Schab w sosie z suszonymi pomidorami