Schab w sosie z suszonymi pomidorami
Przepis na pyszny, delikatny schab w sosie z dodatkiem suszonych pomidorów.
Schab w sosie z suszonymi pomidorami to danie pełne wyrazistych smaków i aromatycznych nut. Charakterystyczny smak suszonych pomidorów doskonale komponuje się z delikatnością mięsa schabowego. Dodatek czosnku, cebuli i przypraw nadaje potrawie intensywnego smaku, tworząc przepyszną kompozycję. To danie, podawane najczęściej z dodatkiem ziemniaków, z pewnością zaspokoi Twoje kulinarne oczekiwania i zachwyci smakiem.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 750 g schabu bez kości
- ½ łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
- 800 ml bulionu
- 1 listek laurowy
- 1 ziele angielskie
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 70 ml śmietanki do zup i sosów
PRZEPIS
- Pokrój schab na 0,5 cm plasterki i odłóż na bok.
- Do garnka dodaj oliwę i masło, następnie podduś pokrojoną cebulę i pokrojony czosnek.
- Dodaj bulion, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku i zagotuj.
- W gotujący się wywar włóż plasterki schabu i ponownie zagotuj.
- Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj mięso przez około 1,5 godziny.
- W międzyczasie kilka razy razy przewróć mięso.
- Przesiej przez sitko obydwie mąki bezpośrednio do sosu, wymieszaj i zagotuj.
- Na koniec dodaj posiekane suszone pomidory, posiekaną natkę oraz śmietankę.
- Gotuj przez 4-5 minut co chwilę mieszając sos.
PROPOZYCJA PODANIA
ziemniaki / kopytka / sałatka