Sernik lotus
Puszysty sernik z ciasteczkowym środkiem.
Sernik Lotus z ciasteczkowym środkiem to wyjątkowy deser, który łączy delikatną, kremową masę serową z charakterystycznym smakiem lekko korzennych ciasteczek. Spód z kruszonych ciastek Lotus tworzy chrupiącą bazę, idealnie współgrającą z gładką warstwą sernika. W środku ukryta jest warstwa rozdrobnionych ciasteczek, które dodają wypiekowi wyjątkowego smaku i tekstury. Całość można udekorować masą kajmakową i pokruszonymi ciasteczkami, co nadaje sernikowi efektownego wyglądu. To idealny wybór na specjalne okazje lub jako deser, który zachwyci miłośników słodkości. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie efektowny, sernik Lotus szybko zyska uznanie wśród domowników i gości.
SKŁADNIKI
- 60 g masła, roztopionego
- 200 g ciastek Lotus, zmielonych na proszek
- 200 g masła, miękkiego
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kg zmielonego twarogu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g ciastek Lotus, zmielonych na proszek
- 250 g masy kajmakowej z puszki
- kilka ciastek zmielonych na proszek
- kilka ciastek do ozdobienia
PRZEPIS
- Przygotuj spód: spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Roztop masło i wymieszaj dokładnie ze zmielonymi ciasteczkami, a następnie wyłóż tym spód blaszki, mocno dociskając.
- Przygotuj masę serową: Ubij miękkie masło. Następnie stopniowo dodawaj naprzemiennie po jednym żółtku i łyżce cukru pudru ciągle miksując.
- Dodaj zmielony ser i dokładnie zmiksuj.
- Dodaj: cukier wanilinowy, śmietankę 30% oraz mąkę ziemniaczaną – ciągle miksuj składniki.
- Następnie dodaj do masy serowej ubite na sztywno białka i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
- Połowę masy wyłóż na ciasteczkowy spód, posyp rozdrobnionymi ciasteczkami, dołóż resztę masy sernikowej i wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz przez 60 minut.
- Ostudzony sernik posmaruj masą kajmakową i ozdób ciasteczkami.