ciasto,  desery,  sernik,  Wigilia i Święta,  z piekarnika

Sernik na korzennym spodzie

Przepyszny, tradycyjny sernik na korzennym spodzie. Z wierzchem z masy kajmakowej smakuje obłędnie.

Sernik na korzennym spodzie to apogeum smakowej przyjemności dla miłośników słodkich wypieków. Korzenny spód dodaje temu sernikowi wyjątkowego aromatu i smaku, który doskonale komponuje się z delikatnością sera. Polewa kajmakowa to doskonały dodatek, który nadaje ciastu słodyczy, tworząc wykwintną kompozycję smakową. Sernik jest puszysty i niezwykle apetyczny. To doskonała propozycja na deser na różne okazje.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 60 g masła, roztopionego
  • 200 g ciastek korzennych, zmielonych na proszek
  • 200 g masła, miękkiego
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g masy kajmakowej z puszki
  • kilka ciastek korzennych, pokrojonych

PRZEPIS

  • Przygotuj spód: spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Roztop masło i wymieszaj dokładnie ze zmielonymi ciasteczkami, a następnie wyłóż tym spód blaszki, mocno dociskając. Wstaw do lodówki.
  • Przygotuj masę serową: Ubij miękkie masło.
  • Następnie stopniowo dodawaj naprzemiennie po jednym żółtku i łyżce cukru pudru ciągle miksując.
  • Dodaj zmielony ser i dokładnie zmiksuj.
  • Dodaj: cukier wanilinowy, śmietankę 30% oraz mąkę ziemniaczaną – ciągle miksuj składniki.
  • Następnie dodaj do masy serowej ubite na sztywno białka i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
  • Masę wyłóż na ciasteczkowy spód i wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz przez 60 minut.
  • Ostudzony sernik posmaruj masą kajmakową i ozdób rozkruszonymi ciasteczkami.
Sernik na korzennym spodzie