Sernik na korzennym spodzie
Przepyszny, tradycyjny sernik na korzennym spodzie. Z wierzchem z masy kajmakowej smakuje obłędnie.
Sernik na korzennym spodzie to apogeum smakowej przyjemności dla miłośników słodkich wypieków. Korzenny spód dodaje temu sernikowi wyjątkowego aromatu i smaku, który doskonale komponuje się z delikatnością sera. Polewa kajmakowa to doskonały dodatek, który nadaje ciastu słodyczy, tworząc wykwintną kompozycję smakową. Sernik jest puszysty i niezwykle apetyczny. To doskonała propozycja na deser na różne okazje.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 60 g masła, roztopionego
- 200 g ciastek korzennych, zmielonych na proszek
- 200 g masła, miękkiego
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kg zmielonego twarogu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g masy kajmakowej z puszki
- kilka ciastek korzennych, pokrojonych
PRZEPIS
- Przygotuj spód: spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Roztop masło i wymieszaj dokładnie ze zmielonymi ciasteczkami, a następnie wyłóż tym spód blaszki, mocno dociskając. Wstaw do lodówki.
- Przygotuj masę serową: Ubij miękkie masło.
- Następnie stopniowo dodawaj naprzemiennie po jednym żółtku i łyżce cukru pudru ciągle miksując.
- Dodaj zmielony ser i dokładnie zmiksuj.
- Dodaj: cukier wanilinowy, śmietankę 30% oraz mąkę ziemniaczaną – ciągle miksuj składniki.
- Następnie dodaj do masy serowej ubite na sztywno białka i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
- Masę wyłóż na ciasteczkowy spód i wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz przez 60 minut.
- Ostudzony sernik posmaruj masą kajmakową i ozdób rozkruszonymi ciasteczkami.