baner,  ciasto,  czekolada,  desery,  przyjęcia/imprezy,  sernik,  Wielkanoc,  Wigilia i Święta

Sernik Raffaello

Sernik na kokosowym spodzie, polany białą czekoladą.

Sernik Raffaello to wykwintna wersja tradycyjnego sernika, która zachwyca smakiem. Spód wykonany jest z rozkruszonych wafelków kokosowych, co nadaje całości charakterystycznego smaku. Nadzienie stanowi gładka masa serowa, która po upieczeniu polana jest białą czekoladą. To doskonały deser na uroczyste okazje i spotkania z bliskimi.

SKŁADNIKI

Spód

  • 200 g wafelków kokosowych, pokruszonych
  • 40 g masła, roztopionego
  • 6 łyżek wiórków kokosowych

Masa

  • 200 g masła, miękkiego
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Wierzch

  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • Raffaello do dekoracji
  • wiórki kokosowe

PRZEPIS

  • Przygotuj spód: spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Roztop masło i wymieszaj dokładnie z rozkruszonymi wafelkami, a następnie wyłóż tym spód blaszki, mocno dociśnij, posyp wiórkami i wstaw do lodówki.
  • Przygotuj masę serową: Ubij miękkie masło.
  • Następnie stopniowo dodawaj naprzemiennie po jednym żółtku i łyżce cukru pudru ciągle miksując.
  • Dodaj zmielony ser i dokładnie zmiksuj.
  • Dodaj: cukier wanilinowy, śmietankę 30% oraz mąkę ziemniaczaną – ciągle miksuj składniki.
  • Następnie dodaj do masy serowej ubite na sztywno białka i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
  • Masę wyłóż na spód i wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz przez 60 minut.
  • Przygotuj polewę: podgrzej śmietankę, dodaj połamaną czekoladę, rozpuść mieszając i polej po serniku.
  • Udekoruj pralinkami i wiórkami kokosowymi.
Sernik raffaello