Sernik Raffaello
Sernik na kokosowym spodzie, polany białą czekoladą.
Sernik Raffaello to wykwintna wersja tradycyjnego sernika, która zachwyca smakiem. Spód wykonany jest z rozkruszonych wafelków kokosowych, co nadaje całości charakterystycznego smaku. Nadzienie stanowi gładka masa serowa, która po upieczeniu polana jest białą czekoladą. To doskonały deser na uroczyste okazje i spotkania z bliskimi.
SKŁADNIKI
Spód
- 200 g wafelków kokosowych, pokruszonych
- 40 g masła, roztopionego
- 6 łyżek wiórków kokosowych
Masa
- 200 g masła, miękkiego
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kg zmielonego twarogu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Wierzch
- 100 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- Raffaello do dekoracji
- wiórki kokosowe
PRZEPIS
- Przygotuj spód: spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Roztop masło i wymieszaj dokładnie z rozkruszonymi wafelkami, a następnie wyłóż tym spód blaszki, mocno dociśnij, posyp wiórkami i wstaw do lodówki.
- Przygotuj masę serową: Ubij miękkie masło.
- Następnie stopniowo dodawaj naprzemiennie po jednym żółtku i łyżce cukru pudru ciągle miksując.
- Dodaj zmielony ser i dokładnie zmiksuj.
- Dodaj: cukier wanilinowy, śmietankę 30% oraz mąkę ziemniaczaną – ciągle miksuj składniki.
- Następnie dodaj do masy serowej ubite na sztywno białka i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
- Masę wyłóż na spód i wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz przez 60 minut.
- Przygotuj polewę: podgrzej śmietankę, dodaj połamaną czekoladę, rozpuść mieszając i polej po serniku.
- Udekoruj pralinkami i wiórkami kokosowymi.