cytryny,  kasze,  komosa ryżowa,  kurczak,  mięso,  ogórek,  przyjęcia/imprezy,  sałatki,  warzywa

Shoarma z kurczaka

Szybki i łatwy przepis na pyszne i sycące danie.

Shoarma z kurczaka to popularne danie mięsne, w którym kawałki kurczaka marynowane są w intensywnych przyprawach, a następnie smażone na złocisty kolor. Mięso podane z komosą ryżową i sałatką ze świeżych warzyw tworzy sycące danie.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

Kurczak

  • 4 piersi z kurczaka, pokrojone na małe kawałki
  • 1 łyżeczka przyprawy do shoarmy
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula pokrojona w półplasterki

Komosa ryżowa

  • 1 szklanka suchej komosy ryżowej
  • 1,5 szklanki wody
  • sól

Sałatka

  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mała żółta papryka
  • ½ ogórka
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki posiekanej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

PRZEPIS

  • Przygotuj kurczaka: pokrój na małe kawałki i przypraw: przyprawą do shoarmy, solą i pieprzem.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę – podsmażaj, aż się zeszkli.
  • Dodaj kurczaka i smaż na złocisty kolor przez około 6-8 minut i odstaw na talerz.
  • Przygotuj komosę ryżową: opłucz ją pod zimną bieżącą wodą.
  • Następnie wsyp ją do garnka, dodaj 1,5 szklanki wody, około ⅔ łyżeczki soli i zagotuj. Gotuj przez około 12-15 minut.
  • Następnie odstaw przykrytą i poczekaj aż wchłonie całą wodę.
  • Przygotuj sałatkę: posiekaj cebulę, paprykę, ogórek, pomidory i przełóż do miski.
  • Dodaj do sałatki: sok z cytryny, oliwę, szczyptę soli oraz mielony pieprz i wymieszaj wszystko razem.
  • Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Shoarma z kurczaka