Shoarma z kurczaka
Szybki i łatwy przepis na pyszne i sycące danie.
Shoarma z kurczaka to popularne danie mięsne, w którym kawałki kurczaka marynowane są w intensywnych przyprawach, a następnie smażone na złocisty kolor. Mięso podane z komosą ryżową i sałatką ze świeżych warzyw tworzy sycące danie.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
Kurczak
- 4 piersi z kurczaka, pokrojone na małe kawałki
- 1 łyżeczka przyprawy do shoarmy
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula pokrojona w półplasterki
Komosa ryżowa
- 1 szklanka suchej komosy ryżowej
- 1,5 szklanki wody
- sól
Sałatka
- 1 mała czerwona cebula
- 1 mała żółta papryka
- ½ ogórka
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki posiekanej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZEPIS
- Przygotuj kurczaka: pokrój na małe kawałki i przypraw: przyprawą do shoarmy, solą i pieprzem.
- Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę – podsmażaj, aż się zeszkli.
- Dodaj kurczaka i smaż na złocisty kolor przez około 6-8 minut i odstaw na talerz.
- Przygotuj komosę ryżową: opłucz ją pod zimną bieżącą wodą.
- Następnie wsyp ją do garnka, dodaj 1,5 szklanki wody, około ⅔ łyżeczki soli i zagotuj. Gotuj przez około 12-15 minut.
- Następnie odstaw przykrytą i poczekaj aż wchłonie całą wodę.
- Przygotuj sałatkę: posiekaj cebulę, paprykę, ogórek, pomidory i przełóż do miski.
- Dodaj do sałatki: sok z cytryny, oliwę, szczyptę soli oraz mielony pieprz i wymieszaj wszystko razem.
- Udekoruj posiekaną natką pietruszki.