Śmietanowiec z galaretką
Sernik na zimno z galaretkami i polewą truskawkową.
Śmietanowiec z galaretką i polewą truskawkową to słodkie, orzeźwiające danie deserowe, które zachwyca swoim smakiem i kolorami. Składa się z sernika na zimno, przygotowanego na bazie śmietany i żelatyny oraz galaretki. Całość jest polana polewą truskawkową, która dodaje słodyczy i intensyfikuje smak dania. To doskonały wybór na słodki akcent podczas letnich przyjęć czy uroczystości, który z pewnością zachwyci podniebienie gości.
SKŁADNIKI
- 2 galaretki ( ja użyłam malinową i wiśniową)
- 6 łyżeczek żelatyny
- 250 ml wody
- 4 x mała śmietana 18%
- 180 g cukru
Polewa
- 8 truskawek, pokrojonych
- 1 łyżeczka cukru
- ¾ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
PRZEPIS
- Przygotuj galaretki dzień wcześniej: Rozpuść (każdą w 500 ml wody) w osobnych naczyniach dwie galaretki – odstaw do stężenia do lodówki.
- Rozpuść w małym garczku żelatynę w 250 ml wody i ostudź.
- Do miski dodaj: śmietany, cukier i wymieszaj.
- Wlej ostudzoną żelatynę i miksuj aż masa zgęstnieje.
- Wyłóż foremkę folią spożywczą.
- Dodaj na tortownicę pokrojone galaretki, zalej masą i wymieszaj.
- Wstaw do lodówki na noc.
- Przygotuj polewę: zblenduj truskawki i następnie podgrzewaj je z cukrem w garczku.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i dodaj do gorących truskawek – gotuj do momentu uzyskania gęstej konsystencji.
- Wystudź i polej po śmietanowcu.