ciasto,  desery,  desery bez pieczenia,  przyjęcia/imprezy,  sernik,  truskawki,  Wielkanoc

Śmietanowiec z galaretką

Sernik na zimno z galaretkami i polewą truskawkową.

Śmietanowiec z galaretką i polewą truskawkową to słodkie, orzeźwiające danie deserowe, które zachwyca swoim smakiem i kolorami. Składa się z sernika na zimno, przygotowanego na bazie śmietany i żelatyny oraz galaretki. Całość jest polana polewą truskawkową, która dodaje słodyczy i intensyfikuje smak dania. To doskonały wybór na słodki akcent podczas letnich przyjęć czy uroczystości, który z pewnością zachwyci podniebienie gości.

SKŁADNIKI

  • 2 galaretki ( ja użyłam malinową i wiśniową)
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 250 ml wody
  • 4 x mała śmietana 18%
  • 180 g cukru

Polewa

  • 8 truskawek, pokrojonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¾ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody

PRZEPIS

  • Przygotuj galaretki dzień wcześniej: Rozpuść (każdą w 500 ml wody) w osobnych naczyniach dwie galaretki – odstaw do stężenia do lodówki.
  • Rozpuść w małym garczku żelatynę w 250 ml wody i ostudź.
  • Do miski dodaj: śmietany, cukier i wymieszaj.
  • Wlej ostudzoną żelatynę i miksuj aż masa zgęstnieje.
  • Wyłóż foremkę folią spożywczą.
  • Dodaj na tortownicę pokrojone galaretki, zalej masą i wymieszaj.
  • Wstaw do lodówki na noc.
  • Przygotuj polewę: zblenduj truskawki i następnie podgrzewaj je z cukrem w garczku.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i dodaj do gorących truskawek – gotuj do momentu uzyskania gęstej konsystencji.
  • Wystudź i polej po śmietanowcu.
Śmietanowiec z galaretką