cebula,  jednogarnkowe,  mięso

Soczysta wątróbka

Wątróbka z majerankiem i cebulką.

Wątróbka to danie, które cieszy się popularnością w wielu kuchniach i kulturach. Jest ona bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak żelazo, witaminy i mikroelementy. Przed smażeniem wątróbki ważne jest, aby odpowiednio ją przygotować, usuwając z niej żyłki i kawałeczki tłuszczu. Dodanie do wątróbki cebuli i majeranku, nadaje jej wyjątkowy smak i zapach. Soczysta wątróbka to pomysł na prosty i pyszny obiad.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 400g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule, pokrojone w półplasterki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • mąka pszenna
  • 2 łyżki masła

PRZEPIS

  • Przygotuj wątróbkę: umyj, osusz, oczyść z błonek i przekrój na pół.
  • Przypraw wątróbkę solą, pieprzem, majerankiem i obtocz w mące.
  • Na głębokiej patelni rozgrzej masło i podsmażaj cebulkę przez około 2 minuty.
  • Następnie dodaj wątróbkę, wymieszaj z cebulką i podsmażaj kilka minut.
  • Po tym czasie duś całość pod przykryciem przez około 15 minut.
Soczysta wątróbka