bakłażan, czosnek, jednogarnkowe, parmezan, pomidorki koktajlowe, przyjęcia/imprezy, warzywa, wegetariańskie, z piekarnika
Steki z bakłażana
Podawane na sosie z pieczonych pomidorków.
Steki z bakłażana w chrupiącej panierce na sosie z pieczonych pomidorów to wegetariańskie danie pełne smaku i aromatu. Grube plastry bakłażana, obtoczone w złocistej panierce, stają się miękkie w środku i przyjemnie chrupiące na zewnątrz. Sos z pieczonych pomidorów, wzbogacony czosnkiem i ziołami, dodaje potrawie głębokiego smaku. Danie świetnie komponuje się z dodatkiem świeżej bazylii lub oregano, które podkreślają jego śródziemnomorski charakter. Może być podawane jako lekki obiad, kolacja lub oryginalny element większego posiłku. Prosta w przygotowaniu potrawa zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem, sprawiając, że idealnie nadaje się także na wyjątkowe okazje.
SKŁADNIKI
- 2 bakłażany
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy
Steki z bakłażana
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- mąka pszenna
- 2 jajka
- bułka tarta panko
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- olej do smażenia
Sos
- 1 łyżeczka ziół włoskich
- 5 listków bazylii, pokrojonych
- pietruszka i parmezan do posypania
PRZEPIS
- Rozgrzej piekarnik do 200 C.
- Na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem ułóż: bakłażany, czosnek, pomidorki koktajlowe – posyp solą, pieprzem, polej oliwą i piecz przez 20 minut.
- Przygotuj 3 duże talerze do panierowania: pierwszy z mąką, drugi z roztrzepanymi jajkami, trzeci z wymieszaną bułką tartą z pietruszką, sezamem i słodką papryką.
- Upieczonego bakłażana obierz ze skórki, następnie delikatnie ugnieć widelcem, aby go rozpłaszczyć i dopraw solą oraz pieprzem.
- Obtocz bakłażana w mącę, następnie w jajku i na koniec w mieszance bułki tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju aż do uzyskania złocistej panierki.
- Przygotuj sos: Do miski dodaj upieczone pomidorki, czosnek, zioła włoskie, listki bazylii i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę.
- Na talerz nałóż sos pomidorowy, na nim wyłóż stek z bakłażana i posyp pietruszką oraz parmezanem.