Strucla z serem
ciasto,  desery,  przyjęcia/imprezy,  Wielkanoc,  Wigilia i Święta,  z piekarnika

Strucla z serem

Drożdżowy warkocz z serem.


Strucla z serem to klasyczny wypiek, który zachwyca swoją miękkością i serowym nadzieniem. Charakterystyczny kształt strucli nadaje jej eleganckiego wyglądu, a po upieczeniu można ją udekorować cukrem pudrem lub lukrem. To idealny wypiek zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, świetnie pasuje do filiżanki herbaty lub kawy. Strucla z serem sprawdzi się jako słodki poczęstunek dla gości lub deser po rodzinnym obiedzie. Jej prostota w przygotowaniu i niezrównany smak sprawiają, że zawsze budzi zachwyt.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży instant
  • 200 ml mleka, ciepłego
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła, miękkiego
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 6 łyżek cukru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko, roztrzepane
  • lukier (przesiany przez sitko cukier puder wymieszany z wodą)

PRZEPIS

  • Przygotuj prostokątną formę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Przygotuj ciasto drożdżowe: Wsyp do miski mąkę, drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj ciepłe mleko, cukier i ponownie wymieszaj łyżką. Dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj masło i wyrabiaj ciasto ręcznie lub w robocie przez około 15 minut.
  • Ciasto przykryj i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie przygotuj masę twarogową: Wymieszaj dokładnie twaróg z żółtkiem i cukrem.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, chwilę pougniataj i podziel na 2 części.
  • Pierwszy kawałek rozwałkuj na prostokąt, posmaruj połową masy twarogowej.
  • Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku i przekrój je wzdłuż na pół.
  • Następnie spleć obie części i ułóż po jednej stronie formy.
  • Tak samo wykonaj drugi “warkocz” z serem.
  • Ciasta przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Wierzch wyrośniętego ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w 180 C przez około 30 minut.
  • Gotowe ciasto posmaruj lukrem.
Strucla z serem