Strucla z serem
Drożdżowy warkocz z serem.
Strucla z serem to klasyczny wypiek, który zachwyca swoją miękkością i serowym nadzieniem. Charakterystyczny kształt strucli nadaje jej eleganckiego wyglądu, a po upieczeniu można ją udekorować cukrem pudrem lub lukrem. To idealny wypiek zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, świetnie pasuje do filiżanki herbaty lub kawy. Strucla z serem sprawdzi się jako słodki poczęstunek dla gości lub deser po rodzinnym obiedzie. Jej prostota w przygotowaniu i niezrównany smak sprawiają, że zawsze budzi zachwyt.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 14 g drożdży instant
- 200 ml mleka, ciepłego
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 50 g masła, miękkiego
- 500 g twarogu półtłustego
- 6 łyżek cukru
- 1 żółtko
- 1 jajko, roztrzepane
- lukier (przesiany przez sitko cukier puder wymieszany z wodą)
PRZEPIS
- Przygotuj prostokątną formę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Przygotuj ciasto drożdżowe: Wsyp do miski mąkę, drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj ciepłe mleko, cukier i ponownie wymieszaj łyżką. Dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj masło i wyrabiaj ciasto ręcznie lub w robocie przez około 15 minut.
- Ciasto przykryj i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotuj masę twarogową: Wymieszaj dokładnie twaróg z żółtkiem i cukrem.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, chwilę pougniataj i podziel na 2 części.
- Pierwszy kawałek rozwałkuj na prostokąt, posmaruj połową masy twarogowej.
- Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku i przekrój je wzdłuż na pół.
- Następnie spleć obie części i ułóż po jednej stronie formy.
- Tak samo wykonaj drugi “warkocz” z serem.
- Ciasta przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Wierzch wyrośniętego ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w 180 C przez około 30 minut.
- Gotowe ciasto posmaruj lukrem.