ciasto, ciasto francuskie, desery, jabłka, orzechy, przyjęcia/imprezy, Wielkanoc, Wigilia i Święta, z piekarnika
Strudel z ciasta francuskiego z jabłkami
Ekspresowy strudel z jabłkami.
Strudel z ciasta francuskiego z jabłkami to szybki i smaczny wypiek, który zachwyca zarówno prostotą przygotowania, jak i wyjątkowym smakiem. Po upieczeniu w piekarniku, strudel staje się złocistym, chrupiącym wypiekiem, a jabłka z cynamonowym aromatem nadają mu wyjątkowego smaku. Można go posypać cukrem pudrem lub podać z odrobiną bitej śmietany.
SKŁADNIKI
- ciasto francuskie
- 5 jabłek, pokrojonych na cienkie półplasterki
- 4 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- żółtko do posmarowania
- orzechy włoskie, posiekane
PRZEPIS
- Przygotuj nadzienie: obierz jabłka, pokrój na cienkie półplasterki i wymieszaj z brązowym cukrem i cynamonem.
- Rozwiń ciasto francuskie i podziel na 3 równe części, ale nie przecinaj (zaznacz tylko małym nacięciem).
- Na środkowej części wyłóż jabłka i zakryj drugą częścią.
- Trzecią część ciasta ponakrajaj na paseczki 1 cm i przykrywaj nimi ciasto, robiąc to na krzyż.
- Posmaruj roztrzepanym żółtkiem, posyp orzechami i piecz w piekarniku w 200 C przez około 25 minut.