ciasto,  ciasto francuskie,  desery,  jabłka,  orzechy,  przyjęcia/imprezy,  Wielkanoc,  Wigilia i Święta,  z piekarnika

Strudel z ciasta francuskiego z jabłkami

Ekspresowy strudel z jabłkami.


Strudel z ciasta francuskiego z jabłkami to szybki i smaczny wypiek, który zachwyca zarówno prostotą przygotowania, jak i wyjątkowym smakiem. Po upieczeniu w piekarniku, strudel staje się złocistym, chrupiącym wypiekiem, a jabłka z cynamonowym aromatem nadają mu wyjątkowego smaku. Można go posypać cukrem pudrem lub podać z odrobiną bitej śmietany.

SKŁADNIKI

  • ciasto francuskie
  • 5 jabłek, pokrojonych na cienkie półplasterki
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • żółtko do posmarowania
  • orzechy włoskie, posiekane

PRZEPIS

  • Przygotuj nadzienie: obierz jabłka, pokrój na cienkie półplasterki i wymieszaj z brązowym cukrem i cynamonem.
  • Rozwiń ciasto francuskie i podziel na 3 równe części, ale nie przecinaj (zaznacz tylko małym nacięciem).
  • Na środkowej części wyłóż jabłka i zakryj drugą częścią.
  • Trzecią część ciasta ponakrajaj na paseczki 1 cm i przykrywaj nimi ciasto, robiąc to na krzyż.
  • Posmaruj roztrzepanym żółtkiem, posyp orzechami i piecz w piekarniku w 200 C przez około 25 minut.
Strudel z ciasta francuskiego z jabłkami