ciasto,  ciasto francuskie,  desery,  mak,  makowiec,  orzechy,  przyjęcia/imprezy,  Wielkanoc,  Wigilia i Święta,  z piekarnika

Strudel z ciasta francuskiego z masą makową

Przepis na szybkie ciasto z kilku składników.


Strudel z ciasta francuskiego z masą makową to połączenie tradycyjnego smaku z wygodą i szybkością przygotowania. Ciasto francuskie, z gotowej rolki, ułatwia proces przygotowywania strudla, co sprawia, że jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą skosztować coś pysznego w mgnieniu oka. Jest to aromatyczny i pyszny deser, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję.

SKŁADNIKI

  • ciasto francuskie
  • 400 g gotowej masy makowej
  • mleko do posmarowania
  • lukier (przesiany przez sitko cukier puder wymieszany z wodą)
  • orzechy włoskie, posiekane
  • kandyzowana skórka pomarańczy

PRZEPIS

  • Rozwiń ciasto francuskie i podziel je na 3 równe części, ale nie przecinaj (zaznacz tylko małym nacięciem).
  • Na środkowej części wyłóż masę makową i zakryj drugą częścią.
  • Trzecią część ciasta ponakrajaj na paseczki 1 cm i przykrywaj nimi ciasto, robiąc to na krzyż.
  • Posmaruj mlekiem i piecz w piekarniku w 200 C przez około 25 minut.
  • Posmaruj lukrem i posyp posiekanymi orzechami oraz kandyzowaną skórką pomarańczy.
Strudel z ciasta francuskiego z masą makową