ciasto, ciasto francuskie, desery, mak, makowiec, orzechy, przyjęcia/imprezy, Wielkanoc, Wigilia i Święta, z piekarnika
Strudel z ciasta francuskiego z masą makową
Przepis na szybkie ciasto z kilku składników.
Strudel z ciasta francuskiego z masą makową to połączenie tradycyjnego smaku z wygodą i szybkością przygotowania. Ciasto francuskie, z gotowej rolki, ułatwia proces przygotowywania strudla, co sprawia, że jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą skosztować coś pysznego w mgnieniu oka. Jest to aromatyczny i pyszny deser, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję.
SKŁADNIKI
- ciasto francuskie
- 400 g gotowej masy makowej
- mleko do posmarowania
- lukier (przesiany przez sitko cukier puder wymieszany z wodą)
- orzechy włoskie, posiekane
- kandyzowana skórka pomarańczy
PRZEPIS
- Rozwiń ciasto francuskie i podziel je na 3 równe części, ale nie przecinaj (zaznacz tylko małym nacięciem).
- Na środkowej części wyłóż masę makową i zakryj drugą częścią.
- Trzecią część ciasta ponakrajaj na paseczki 1 cm i przykrywaj nimi ciasto, robiąc to na krzyż.
- Posmaruj mlekiem i piecz w piekarniku w 200 C przez około 25 minut.
- Posmaruj lukrem i posyp posiekanymi orzechami oraz kandyzowaną skórką pomarańczy.