ciasto,  cynamon,  desery,  jabłka,  Wielkanoc,  Wigilia i Święta,  z piekarnika

Szarlotka

Szybki przepis na pyszny jabłecznik.

Szarlotka to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością, zarówno w Polsce, jak i za granicą. Bazuje ona na kruchym cieście, które jest warstwą otaczającą soczyste i aromatyczne jabłka. Charakterystycznym elementem szarlotki jest także chrupiąca kruszonka, która pokrywa wierzch ciasta. Szarlotka to prawdziwy rarytas dla podniebienia. Jest to tradycyjne ciasto, które często gości na polskich stołach, szczególnie podczas rodzinnych spotkań i uroczystości. Można podać je na ciepło z gałką lodów lub na zimno posypane cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

  • 1 słoik jabłek prażonych
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 320 g mąki pszennej
  • 250 g masła, zimnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko

PRZEPIS

  • Przygotuj jabłka: Na głębokiej patelni podsmażaj przez kilka minut jabłka wraz z cynamonem.
  • Przygotuj ciasto: Do miski wsyp mąkę i dodaj: pokrojone masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy – miksuj aż składniki się połączą.
  • Następnie dodaj jajko i miksuj przez chwilę.
  • Ciasto podziel na dwie równe części i włóż do zamrażarki na 15 minut.
  • Nagrzej piekarnik do 180 C i przygotuj tortownicę (26 cm).
  • Wyciągnij ciasto z zamrażarki.
  • Wyklej jedną połową dno foremki, nałóż na to jabłka i następnie zetrzyj na tarce resztę ciasta na jabłka.
  • Piecz przez 55 minut.
Szarlotka