jednogarnkowe,  pomidorki koktajlowe,  przyjęcia/imprezy,  szparagi,  szynka parmeńska / prosciutto,  Wielkanoc,  z piekarnika

Szparagi z szynką parmeńską z piekarnika

Pieczone szparagi zawinięte w szynkę z pomidorkami koktajlowymi.

Szparagi z szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi z piekarnika to pyszne danie, które łączy w sobie smak szparagów z delikatnością szynki parmeńskiej i słodyczą pomidorków koktajlowych. To danie można podać na ciepło lub na zimno, jako przekąskę, dodatek do dań głównych lub jako element sałatki. To doskonała propozycja na letni posiłek, który zachwyca świeżością i smakiem.

SKŁADNIKI

  • pęczek szparagów
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • 14 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

PRZEPIS

  • Przygotuj szparagi: umyj i odłam twarde końce.
  • W naczyniu żaroodpornym układaj: plasterek szynki, na nim 2-3 szparagi i zawiń.
  • Ułóż pomidorki koktajlowe.
  • Następnie posmaruj oliwą i dopraw solą i pieprzem.
  • Piecz w 200 C przez 15 minut.
Szparagi z szynką parmeńską z piekarnika