cebula,  czosnek,  jednogarnkowe,  papryka,  parmezan,  pomidorki koktajlowe,  szpinak,  tortellini

Tortellini w kremowym sosie pomidorowym

Z dodatkiem pieczonej papryki i szpinaku.

Tortellini w kremowym sosie pomidorowym z dodatkiem pieczonej papryki i szpinaku to wyjątkowo smaczne i kolorowe danie, które zachwyca różnorodnością smaków i tekstur. Pieczona papryka dodaje potrawie słodkiego smaku, podczas gdy świeży szpinak wzbogaca ją o świeżość. To danie, które zachwyci podniebienia zarówno miłośników tradycyjnych smaków, jak i tych poszukujących nowych doznań kulinarnych. Najlepiej smakuje z odrobiną startego sera i świeżymi ziołami.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 250 g tortellini z dowolnym nadzieniem
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • ½ szklanki pieczonej czerwonej papryki, pokrojonej (ze słoika)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
  • 250 ml śmietanki do zup i sosów
  • 3 łyżki parmezanu, startego
  • 2 garści szpinaku, pokrojonego

PRZEPIS

  • Przygotuj tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj cebulę oraz czosnek przez 2 minuty.
  • Dodaj pomidorki i podsmażaj przez 2-3 minuty.
  • Następnie dodaj na patelnię paprykę, koncentrat, sól, pieprz, bazylię, włoskie przyprawy – wymieszaj i podsmażaj 2 minuty.
  • Wlej śmietankę, wymieszaj i zagotuj.
  • Wsyp parmezan, szpinak, tortellini i wymieszaj.
Tortellini w kremowym sosie pomidorowym