Tortellini w kremowym sosie pomidorowym
Z dodatkiem pieczonej papryki i szpinaku.
Tortellini w kremowym sosie pomidorowym z dodatkiem pieczonej papryki i szpinaku to wyjątkowo smaczne i kolorowe danie, które zachwyca różnorodnością smaków i tekstur. Pieczona papryka dodaje potrawie słodkiego smaku, podczas gdy świeży szpinak wzbogaca ją o świeżość. To danie, które zachwyci podniebienia zarówno miłośników tradycyjnych smaków, jak i tych poszukujących nowych doznań kulinarnych. Najlepiej smakuje z odrobiną startego sera i świeżymi ziołami.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 250 g tortellini z dowolnym nadzieniem
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- ½ szklanki pieczonej czerwonej papryki, pokrojonej (ze słoika)
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
- 250 ml śmietanki do zup i sosów
- 3 łyżki parmezanu, startego
- 2 garści szpinaku, pokrojonego
PRZEPIS
- Przygotuj tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj cebulę oraz czosnek przez 2 minuty.
- Dodaj pomidorki i podsmażaj przez 2-3 minuty.
- Następnie dodaj na patelnię paprykę, koncentrat, sól, pieprz, bazylię, włoskie przyprawy – wymieszaj i podsmażaj 2 minuty.
- Wlej śmietankę, wymieszaj i zagotuj.
- Wsyp parmezan, szpinak, tortellini i wymieszaj.