Tortellini z brokułami w sosie gorgonzola
Kolejny przepis na gotowe tortellini z nadzieniem z sera ricotta z brokułami w sosie gorgonzola.
Tortellini z brokułami w sosie gorgonzola to smakowite danie, które łączy w sobie włoskie pierożki oraz brokuły, polane aromatycznym sosem gorgonzola. To połączenie smaków i konsystencji, które przypadnie do gustu miłośnikom kuchni włoskiej. Całość posypana parmezanem staje się pełnym aromatu daniem, które zadowoli każde podniebienie.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 2
- 2 garści małych różyczek brokuła
- 250 g gotowych pierożków tortellini z nadzieniem z sera ricotta
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g sera gorgonzola
- 100 ml śmietanki do zup i sosów
- 100 ml wody
- tarty parmezan
- pieprz do smaku
PRZEPIS
- Pokrój brokuła na małe różyczki i gotuj przez około 4 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedź i odłóż na bok.
- Ugotuj tortellini według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj ugotowane brokuły, posiekany czosnek i krótko podsmaż.
- Następnie dodaj ser gorgonzola, wodę i śmietankę. Całość gotuj na małym ogniu przez około 6 minut, ciągle mieszając, aż wszystko połączy się ze sobą.
- Do sosu dodaj ugotowane wcześniej tortellini i wymieszaj.
- Posyp startym parmezanem i pieprzem.