brokuły,  czosnek,  gorgonzola,  parmezan,  tortellini,  wegetariańskie

Tortellini z brokułami w sosie gorgonzola

Kolejny przepis na gotowe tortellini z nadzieniem z sera ricotta z brokułami w sosie gorgonzola.

Tortellini z brokułami w sosie gorgonzola to smakowite danie, które łączy w sobie włoskie pierożki oraz brokuły, polane aromatycznym sosem gorgonzola. To połączenie smaków i konsystencji, które przypadnie do gustu miłośnikom kuchni włoskiej. Całość posypana parmezanem staje się pełnym aromatu daniem, które zadowoli każde podniebienie.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 2

  • 2 garści małych różyczek brokuła
  • 250 g gotowych pierożków tortellini z nadzieniem z sera ricotta
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g sera gorgonzola
  • 100 ml śmietanki do zup i sosów
  • 100 ml wody
  • tarty parmezan
  • pieprz do smaku

PRZEPIS

  • Pokrój brokuła na małe różyczki i gotuj przez około 4 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedź i odłóż na bok.
  • Ugotuj tortellini według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj ugotowane brokuły, posiekany czosnek i krótko podsmaż.
  • Następnie dodaj ser gorgonzola, wodę i śmietankę. Całość gotuj na małym ogniu przez około 6 minut, ciągle mieszając, aż wszystko połączy się ze sobą.
  • Do sosu dodaj ugotowane wcześniej tortellini i wymieszaj.
  • Posyp startym parmezanem i pieprzem.
Tortellini z brokułami w sosie gorgonzola