Tortellini z pieczarkami i rukolą
Szybki przepis na gotowe tortellini w kremowym sosie z pieczarkami.
Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i rukolą to połączenie smakowe, które zachwyca podniebienie. Delikatne i puszyste tortellini, wypełnione serem lub mięsem, doskonale komponują się z kremowym sosem. Soczyste pieczarki dodają daniu charakteru i wyrazistego smaku, a świeża rukola nadaje potrawie delikatnej pikantności. To danie, które można przygotować w szybki i prosty sposób. Posypane świeżo startym parmezanem i pieprzem jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 2
- 250 g gotowych pierożków tortellini z dowolnym nadzieniem
- 1 mała cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka oliwy
- 8 pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 100 ml śmietanki do zup i sosów
- 100 ml bulionu
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- 2 garści rukoli
PRZEPIS
- Pokrój drobno cebulę oraz posiekaj czosnek.
- Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij cebulę z czosnkiem.
- Dodaj pokrojone pieczarki i podsmażaj, aż się zrumienią.
- Następnie dodaj na patelnię śmietankę, gorący bulion, parmezan, sól i pieprz i wymieszaj.
- W międzyczasie ugotuj tortellini.
- Zagotuj sos, dodaj tortellini i podgrzewaj je przez kilka minut.
- Na koniec dodaj rukolę i wymieszaj.
- Posyp tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.