czosnek,  grzyby,  parmezan,  pieczarki,  rukola,  tortellini

Tortellini z pieczarkami i rukolą

Szybki przepis na gotowe tortellini w kremowym sosie z pieczarkami.

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i rukolą to połączenie smakowe, które zachwyca podniebienie. Delikatne i puszyste tortellini, wypełnione serem lub mięsem, doskonale komponują się z kremowym sosem. Soczyste pieczarki dodają daniu charakteru i wyrazistego smaku, a świeża rukola nadaje potrawie delikatnej pikantności. To danie, które można przygotować w szybki i prosty sposób. Posypane świeżo startym parmezanem i pieprzem jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 2

  • 250 g gotowych pierożków tortellini z dowolnym nadzieniem
  • 1 mała cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka oliwy
  • 8 pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 100 ml śmietanki do zup i sosów
  • 100 ml bulionu
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 garści rukoli

PRZEPIS

  • Pokrój drobno cebulę oraz posiekaj czosnek.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij cebulę z czosnkiem.
  • Dodaj pokrojone pieczarki i podsmażaj, aż się zrumienią.
  • Następnie dodaj na patelnię śmietankę, gorący bulion, parmezan, sól i pieprz i wymieszaj.
  • W międzyczasie ugotuj tortellini.
  • Zagotuj sos, dodaj tortellini i podgrzewaj je przez kilka minut.
  • Na koniec dodaj rukolę i wymieszaj.
  • Posyp tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Tortellini z pieczarkami i rukolą