Tortellini z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Ekspresowe tortellini z suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem gorgonzola.
Tortellini z suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem gorgonzola to wykwintne danie pełne intensywnych smaków. Delikatne tortellini idealnie łączą się z suszonymi pomidorami, które nadają daniu wyrazistego aromatu i słodkawego posmaku. Szpinak dodaje świeżości i lekkości, a kremowy ser gorgonzola z nutą pikantności doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami. To idealny wybór dla miłośników klasycznej włoskiej kuchni, gdzie prostota składników idzie w parze z wyjątkowym smakiem.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 2
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 50 g sera gorgonzola
- 100 ml śmietanki do zup i sosów
- 100 ml wody
- 250 g gotowych pierożków tortellini z ricottą i szpinakiem
- 12 suszonych pomidorów, pokrojonych
- 2 garści świeżego szpinaku
- pieprz do smaku
- tarty parmezan
PRZEPIS
- Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj posiekany czosnek i go zeszklij.
- Następnie dodaj ser gorgonzola, śmietankę do zup i sosów i wodę.
- Podgrzewaj do momentu aż wszystko się połączy na gładki, rzadki sos.
- Dodaj do sosu tortellini i podgrzewaj je około minuty dłużej niż wskazuje czas na opakowaniu.
- Gdy tortellini będzie gotowe – dodaj pokrojone suszone pomidory, szpinak i dopraw do smaku pieprzem.
- Podgrzewaj do czasu aż szpinak zwiędnie.
- Posyp startym parmezanem.