czosnek,  gorgonzola,  jednogarnkowe,  parmezan,  suszone pomidory,  szpinak,  tortellini

Tortellini z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Ekspresowe tortellini z suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem gorgonzola.

Tortellini z suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem gorgonzola to wykwintne danie pełne intensywnych smaków. Delikatne tortellini idealnie łączą się z suszonymi pomidorami, które nadają daniu wyrazistego aromatu i słodkawego posmaku. Szpinak dodaje świeżości i lekkości, a kremowy ser gorgonzola z nutą pikantności doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami. To idealny wybór dla miłośników klasycznej włoskiej kuchni, gdzie prostota składników idzie w parze z wyjątkowym smakiem.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 2

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 50 g sera gorgonzola
  • 100 ml śmietanki do zup i sosów
  • 100 ml wody
  • 250 g gotowych pierożków tortellini z ricottą i szpinakiem
  • 12 suszonych pomidorów, pokrojonych
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • pieprz do smaku
  • tarty parmezan

PRZEPIS

  • Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj posiekany czosnek i go zeszklij.
  • Następnie dodaj ser gorgonzola, śmietankę do zup i sosów i wodę.
  • Podgrzewaj do momentu aż wszystko się połączy na gładki, rzadki sos.
  • Dodaj do sosu tortellini i podgrzewaj je około minuty dłużej niż wskazuje czas na opakowaniu.
  • Gdy tortellini będzie gotowe – dodaj pokrojone suszone pomidory, szpinak i dopraw do smaku pieprzem.
  • Podgrzewaj do czasu aż szpinak zwiędnie.
  • Posyp startym parmezanem.
Tortellini z suszonymi pomidorami i szpinakiem