Tortilla a’la Big Mac
Z mięsem mielonym, serem, sałatą i ogórkami.
Tortilla a’la Big Mac to kreatywne połączenie smaków inspirowane popularnym hamburgerem z sieci fast food. W tej wersji, placek tortilli zastępuje tradycyjną bułkę. Na tortillę kładziemy mięso mielone i podsmażamy. Następnie układamy plasterki sera, cebulę, ogórki, sos, sałatę i składamy. To smakowite i zaskakujące danie dla fanów fast foodu i kreatywnych kompozycji kulinarnej.
SKŁADNIKI
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 2 x tortille
- sól
- pieprz
- 2 garści sałaty, pokrojonej
- 4 ogórki konserwowe, pokrojone na plasterki
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
Sos
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- ½ łyżeczki musztardy
- szczypta pieprzu
- ½ ogórka konserwowego, drobno pokrojonego
PRZEPIS
- Przygotuj sos: dodaj do miseczki wszystkie składniki sosu i wymieszaj.
- Przygotuj mięso: wymieszaj z odrobiną soli i pieprzu.
- Na każdej tortilli rozprowadź równomiernie mięso mielone i smaż przez 2-3 minuty od strony mięsa.
- Następnie obróć, nałóż po 2 plasterki sera i smaż od strony tortilli przez około 1 minutę – ściągnij z patelni.
- Na mięso dodaj cebulę, ogóreczki, sos i sałatę.
- Następnie złóż i przetnij na pół.