cebula,  mięso,  mięso mielone,  musztarda,  ogórek,  przyjęcia/imprezy,  sałata rzymska,  tortilla

Tortilla a’la Big Mac

Z mięsem mielonym, serem, sałatą i ogórkami.

Tortilla a’la Big Mac to kreatywne połączenie smaków inspirowane popularnym hamburgerem z sieci fast food. W tej wersji, placek tortilli zastępuje tradycyjną bułkę. Na tortillę kładziemy mięso mielone i podsmażamy. Następnie układamy plasterki sera, cebulę, ogórki, sos, sałatę i składamy. To smakowite i zaskakujące danie dla fanów fast foodu i kreatywnych kompozycji kulinarnej.

SKŁADNIKI

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 x tortille
  • sól
  • pieprz
  • 2 garści sałaty, pokrojonej
  • 4 ogórki konserwowe, pokrojone na plasterki
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę

Sos

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • ½ łyżeczki musztardy
  • szczypta pieprzu
  • ½ ogórka konserwowego, drobno pokrojonego

PRZEPIS

  • Przygotuj sos: dodaj do miseczki wszystkie składniki sosu i wymieszaj.
  • Przygotuj mięso: wymieszaj z odrobiną soli i pieprzu.
  • Na każdej tortilli rozprowadź równomiernie mięso mielone i smaż przez 2-3 minuty od strony mięsa.
  • Następnie obróć, nałóż po 2 plasterki sera i smaż od strony tortilli przez około 1 minutę – ściągnij z patelni.
  • Na mięso dodaj cebulę, ogóreczki, sos i sałatę.
  • Następnie złóż i przetnij na pół.
Tortilla a’la Big Mac