Tortilla z kurczakiem i awokado
Ten przepis to petarda! Składa się on z delikatnego, marynowanego kurczaka, awokado, dressingu i placków tortilli.
Tortilla z kurczakiem i awokado to połączenie, które zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Soczyste kawałki kurczaka, odpowiednio przyprawione i podsmażone, dodają daniu wyrazistego smaku. Kremowe awokado nadaje świeżości, a topiący się ser mozzarella nadaje potrawie wyjątkowej konsystencji i delikatności. Całość zawinięta w cienki placek tortilli staje się idealnym daniem na szybki obiad czy przekąskę. To smaczna propozycja dla tych, którzy cenią sobie połączenie różnych smaków i chcą w prosty sposób delektować się wyjątkowymi walorami kulinarnymi.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 2
- 450 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
- ½ szklanki sosu ranczerskiego lub cezar
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 tortille
- 1 awokado pokrojone w kostkę
- starty ser mozzarella
- ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
- ½ pęczka szczypiorku, pokrojonego
PRZEPIS
- Pokrojonego w kostkę kurczaka włóż do miski. Dodaj do niego połowę sosu cezar i kmin – wymieszaj i odstaw do zamarynowania na około 20 minut.
- Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu i podsmażaj kurczaka, aż się zrumieni.
- Podziel kurczaka na 4 części i układaj go na środku każdej tortilli.
- Następnie dodaj odrobinę sosu cezar, awokado, mozzarellę, pietruszkę i szczypiorek.
- Zwiń tortille i podsmaż na rozgrzanej patelni przez około 3-4 minuty z każdej strony.